Kultúra

Grand Prix na festivale Hory a mesto získal film K2 - Dotknúť sa neba

Víťazná snímka sa originálnym spôsobom vracia k tragickej udalosti z roku 1986 z hory K2, ktorá sa považuje za jednu z najzradnejších osemtisícoviek.

Ilustračný obrázok k článku Grand Prix na festivale Hory a mesto získal film K2 - Dotknúť sa neba
Zdroj: TASR

Silný príbeh oceneného filmu je osudovo spojený aj s hlavným hosťom festivalu, slávnym himalájistom Kurtom Diembergerom.

Porota ocenila aj tri slovenské filmy – Vo vetre kopýt, Kaľamárka a The Right Place – Sao Miguel. V poradí 17. ročník festivalu, ktorý počas piatich dní ponúkol viac ako 40 snímok, sa začal v stredu 6. apríla a dnes večer ho v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku uzavrie prehliadka víťazných filmov.

„Silný emotívny príbeh, ktorý otvára zložitú tému vnútorného rozporu každého horolezca. Rieši jeho dilemu medzi láskou k rodine a vášňou k horám. Zároveň zobrazuje následky rozhodnutí po dlhých rokoch,“ napísala medzinárodná porota o filme K2 – Dotknúť sa neba do svojho vyhlásenia ku Grand Prix.

„Fakt, že film K2 – Dotknúť sa neba získal Grand Prix na vancouverskom festivale aj v Bratislave, potvrdzuje univerzálnosť sily tohto príbehu. Jeho téma zasahuje nielen región Himalájí, kde sa tragické udalosť stala, ale aj západnú a východnú Európu. Ide o film poľskej režisérky Elizy Kubarskej, ktorá získala na festivale Hory a mesto cenu aj pred piatimi rokmi,“ povedal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek.

Prečítajte si aj: Rudolf Fila má v GMB najväčšiu výstavu vyše polstoročnej tvor­by

Kubarská nakrútila vyše hodinový film o rakúskom himalájistovi, filmárovi, fotografovi a publicistovi Kurtovi Diembergerovi, ktorý festival tohto roku aj navštívil. V roku 1986 vystúpil so svojou dlhoročnou lezeckou družkou Julie Tullis na K2, ktorá je považovaná za jednu z najzradnejších osemtisícoviek.

Pri zostupe sa stala tragédia, búrka ich na päť dní uväznila vo výške 8000 metrov a Julie Tullis od vyčerpania zomrela. Potom, ako sa vyčasilo, sa dolu zísť podarilo len dvom horolezcom. Režisérka udalosť zaznamenáva prostredníctvom návratu štyroch detí obetí do základného tábora K2.

40 filmov za päť dní

Festival Hory a mesto 2016 ponúkol za päť dní vyše 40 filmov, z toho osem slovenských, predstavilo sa 29 hostí a o „cestovaní inak“ porozprávalo 30 dobrodruhov.

Do Bratislavy pricestovali aj hostia zo zahraničia, ako rakúsky himalájista, filmár a publicista, držiteľ filmovej ceny EMMY Kurt Diemberger, mladá španielska lezkyňa Daila Ojeda, americký ranger Gregg Losinski, taliansky paraglajdista Alberto Rizzi a český alpský lezec Pavel Vrtík.

Výber festivalového programu poputuje aj do ďalších slovenských miest – do Dolného Kubína, Žiliny, Trstenej, Zvolena, Prešova, Starej Ľubovne a Starého Smokovca.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM