Správy Samospráva

Gigantické trolejbusy na cestách: Niektoré úseky musia na ich premávku vopred pripraviť

Nový trolejbus odvezie obojsmerne až o 800 cestujúcich za hodinu viac ako teraz.

Ilustračný obrázok k článku Gigantické trolejbusy na cestách: Niektoré úseky musia na ich premávku vopred pripraviť
8
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Dopravný podnik Bratislava (DPB) plánuje v niekoľkých častiach Bratislavy prebudovať trolejové vedenie. Súčasťou zmien majú byť aj nové elektricky riadené výhybky. DPB to uviedol na sociálnej sieti s tým, že projekt má byť financovaný z eurofondov a jeho výsledkom má byť rýchlejšia preprava trolejbusmi.

Magatrolejbusy na cestách

Najväčšie zmeny sa majú týkať sústavy trolejových križovatiek Miletičova – Jelačičova – Žellova, kde jazdia hlavne linky 201 a 209. Okrem iného tam má byť vybudovaný aj bezpečnostný výjazd z obratiska. „Miletičovu ulicu tiež pripravíme na premávku megatrolejbusov,“ spresnili.

Megatrolejbus bude mať o tretinu vyššiu kapacitu a zmestí sa doň o približne 40 cestujúcich viac ako do trolejbusov, ktoré brázdia ulice mesta v súčasnosti. V špičkách by podľa plánov DPB malo na linke 201 jazdiť 10 spojov za hodinu v oboch smeroch.

Modernizáciou má prejsť aj trasa linky 210 v úseku Záhradnícka – Karadžičova. „Po dodaní nových vozidiel začneme na trasu nasadzovať nové kĺbové hybridné trolejbusy, ktoré sa tu budú počas jazdy nabíjať z trolejového vedenia a v ďalších úsekoch budú môcť jazdiť na batériu bez pripojenia na drôty,“ dodali na sociálnej sieti.

V príprave je aj modernizácia trolejového vedenia v úseku Hlavná stanica – Pražská – Kramáre – Patrónka, „po ktorej začnú premávať ďalšie dve linky, kde nahradíme autobusy trolejbusmi“.

Viac o doprave v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM