Tomáš Stupavský Rôzne

„Geto“ v centre mesta. Takýmto výrazom môžeme pokojne pomenovať jednu bratislavskú ulicu

„Bez komentára“! Toto si povie asi každý kto prejde ulicou, ktorá sa nachádza v samom centre mesta a dovedie vás na iné dve frekventované ulice v Bratislave. Všimli ste si aj vy v akom dezolátnom stave sa spomínaný priestor nachádza?

Ilustračný obrázok k článku „Geto“ v centre mesta. Takýmto výrazom môžeme pokojne pomenovať jednu bratislavskú ulicu
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom septembra sa na Poštovej a Obchodnej ulici majitelia, zamestnanci tamojších obchodov a prevádzok pustili do upratovania týchto známych ulíc. Boli očistené všetky stĺpy od nalepených a potrhaných oznamov a reklamy.

Na Obchodnej ulici zase získali stĺpy antigraffiti náter a ruku k dielu dokonca pridal aj starosta mestskej časti Staré Mesto Radoslav Števčík. Pod túto iniciatívu sa podpísalo občianske združenie Obchodná ulica a okolie.

Je chvályhodné, že vôbec niekto má záujem o skultúrnenie tohto miesta, ale hneď vedľa Obchodnej sa nachádza ďalšia ulica, ktorá je naozaj v katastrofálnom stave. Dokonca táto slúži ako prechod medzi dvoma významnými bratislavskými ulicami, a to konkrétne medzi Obchodnou a Špitálskou.

Grafitov „ako maku"

Mariánska ulica ako sme spomenuli sa nachádza v centre mesta a bohužiaľ svojim vzhľadom patrí k najodpudivejším a najzanedbanejším miestam v Bratislave.

Prečítajte si tiež: Čistejšia Obchodná aj Poštová? Aktívne sa na tom pracuje

Na chodníkoch sa povaľuje špina a smeti, ale na to sme už v BA zvyknutí. No najhorším znečistením na tejto ulici sú pomaľované steny od grafitov. Steny budov sú tu čmáranicami znehodnotené naozaj extrémnym spôsobom (viď fotogaléria).

Aspoň keby sa jednalo o nejaké kresby s umeleckým podtextom, ale na Mariánskej nájdete iba čmáranice. Tento stav už na ulici trvá veľmi dlho a nikto s tým nič nerobí. Ale nájdete tu aj „pekné kontrasty“. Napríklad na ulici sa nachádzajú smetné koše, ktoré sem s „hrdosťou“ nainštalovala mestská časť Staré Mesto, no a v pozadí sa vynímajú grafity.

Staré Mesto pomôcť nemôže

Avšak kvôli chybnej mestská časť úpravu Mariánskej iniciovať nemôže.

„Mestská časť Staré Mesto nemôže svojvoľne začať s úpravou súkromných objektov, nepovoľuje nám to zákon. Iniciatíva očisťovania stien napríklad od grafitov musí prísť priamo od majiteľov, ktorí na pomoc môžu osloviť rôzne občianskeho združenia a iniciatívy,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Čiže jednoduché, ak sa už niektorí z majiteľov tamojších budov nemôže na znečistenie pozerať, musí úpravy vykonať na vlastné náklady, poprípade si ich následne skúsiť preplatiť na magistráte.

Každopádne by sa malo niečo s Mariánskou urobiť, pretože takto nemôže vyzerať dôležitá komunikácia nachádzajúca sa v centre mesta. Navyše sú tu situované rôzne prevádzky, či už cukráreň alebo predajňa s rýchlym občerstvením, ktoré denno-denne navštevuje mnoho ľudí.

Jedinci, ktorí sa uchyľujú k ničeniu verejného majetku by sa mali zamyslieť, čo vlastne svojim konaním spôsobujú. Napríklad aj vtedy, keď si idú svoje vybavenie nakúpiť do nemenovaného obchodu, ktorý sa na Mariánskej nachádza , a ktorý zhodou okolností predáva aj produkty slúžiace na sprejovanie.

Prečítajte si tiež: Koniec kebabom na Obchodnej? Známa bratislavská ulica prechádza zmenami

Mariánska ulica
14
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM