Ľubomír Hudačko Rôzne

Fyzici dosiahli významný úspech: Mladí Bratislavčania sa v Londýne nestratili a získali zlato!

Reprezentovali v Londýne nielen Bratislavu a nie hocijako! Mladíci z hlavného mesta Slovenska sa na Turnaji mladých fyzikov nestratili a vybojovali v tvrdej konkurencii skvelé druhém miesto, čím získali zlaté medaily. Pozrite si prehľad mien, ktoré boli úspešné.

Ilustračný obrázok k článku Fyzici dosiahli významný úspech: Mladí Bratislavčania sa v Londýne nestratili a získali zlato!
Zdroj: Dnes24.sk

Mimoriadny úspech reprezentantov Slovenska a hlavného mesta na Medzinárodnom Turnaji mladých fyzikov potešil. Vo Veľkej Británii v konkurencii 28 krajín zo štyroch kontinentov obsadil druhé miesto v absolútnom poradí a získal zlaté medaily.

Riešili experimentálne problémy

O čo ide? Turnaj je tímová súťaž pre stredoškolských študentov v riešení fyzikálnych problémov, ktorá ma za sebou dvadsaťsedemročnú históriu. Uskutočnil sa v dňoch 3. až 10. júla 2014. Päťčlenné družstvá riešia počas celého školského roka sedemnásť vopred známych náročných a otvorených experimentálnych problémov, ktoré neskôr prezentujú a obhajujú pred inými družstvami a odbornou porotou. Reprezentáciu tvoria najlepší študenti, ktorí prešli regionálnymi a celoštátnym kolom súťaže a uspeli na výberovom sústredení.

Slovensko a Singapur boli na tohtoročnej súťaži jediné dve družstvá, ktoré dokázali vyhrať všetkých päť výberových kôl súťaže. Finálový súboj potvrdil dominanciu týchto dvoch krajín, keď Slovensko podľahlo v tesnom súboji o 0,1 bodu, čo zodpovedá posunu o jeden bod u jediného z jedenástich hodnotiacich porotcov.** Silná pozícia Slovenska v súťaži sa potvrdila aj na diplomatickom poli, keď bol Martin Plesch v hlasovaní delegátov jednohlasne zvolený do funkcie Generálneho tajomníka súťaže na ďalšie štvorročné obdobie.**

Mená úspešných fyzikov

Turnaj mladých fyzikov je súčasťou predmetových olympiád a postupových súťaží žiakov základných a stredných škôl. Tie sú integrálnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu detí a mládeže v Slovenskej republike, majú postupový charakter a sú organizované ako jedna z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov, v súlade s dlhodobými zámermi Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s talentovanou mládežou a tvoria prepojenie medzi formálnym a neformálnym vzdelávaním. Organizátorom celoštátnych kôl olympiád je IUVENTA, Slovenský inštitút mládeže.

Meno   Škola   Mesto
Badin Matej   Gymnázium J. Hronca   Bratislava
Chudík Jakub   Gymnázium J. Hronca   Bratislava
Lipovský Mário   Gymnázium J. Hronca   Bratislava
Ružičková Natália   1. súkromné gymnázium   Bratislava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM