Futbal

Futbalový Slovan smúti: Zomrel Alexander Horváth, kapitán z víťazného finále PVP

Futbalové nebo je bohatšie o ďalšiu legendu. Zomrel bývalý obranca a kapitán Slovana Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Futbalový Slovan smúti: Zomrel Alexander Horváth, kapitán z víťazného finále PVP
Zdroj: TASR/Štefan Petráš

Vo veku 83 rokov zomrel v stredu Alexander Horváth, bývalý kapitán futbalového Slovana Bratislava, ktorý priviedol k zisku Pohára víťazov pohárov (PVP) v roku 1969. Klub o tom informoval na svojej oficiálnej stránke.

Najväčší úspech

Horváth prišiel do Slovana zo Žiliny v roku 1963. V zostave si rýchlo vybojoval stále miesto a neskôr sa stal aj kapitánom. Na tomto poste dosiahol s tímom najväčší úspech v dejinách československého klubového futbalu – víťazstvo 3:2 vo finále PVP nad Barcelonou vo švajčiarskom Bazileji.

Za legendu sa nepovažoval

Obranca bol považovaný za legendu klubu, on sám však takéto prívlastky odmietal. „Veľa ľudí o mne hovorí ako o legende. Ja sa za ňu však nepovažujem. Ako hráč som len robil to, čo bolo treba, či už pre ľudí alebo pre klub,“ uviedol pri návšteve Bratislavy v roku 2019 pri stom výročí klubu a oslave 50 rokov od výhry v PVP.

Dvadsaťšesť štartov si pripísal v rokoch 1964 až 1970 aj v drese Československa, s ktorým sa predstavil na MS v Mexiku. Po šampionáte zamieril do Belgicka, kde hral za RWD Molenbeek, no už o dva roky jeho vrcholovú formu ukončilo zranenie achilovky. Neskôr pôsobil aj ako tréner a v zahraničí sa rozhodol ostať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM