Futbal Šport

Futbalisti Petržalky pomýšľajú na návrat medzi slovenskú elitu

Už v nedeľu odštartujú futbalisti FC Petržalka Akadémia svoju púť v tretej lige. V klube veria, že to nebude ich konečná zastávka. Ich veľkým snom je návrat medzi elitu.

Ilustračný obrázok k článku Futbalisti Petržalky pomýšľajú na návrat medzi slovenskú elitu
6
Galéria
Zdroj: Facebook FC Petržalka

Mnohí si ešte pamätajú na časy, kedy Petržalka patrila k špičke slovenského futbalu a dokonca nás úspešne reprezentovala v skupinovej fáze prestížnej Ligy majstrov. Súčasný klub FC Petržalka Akadémia, ktorý pod týmto názvom pôsobí len tretí rok, by chcel tieto spomienky oživiť.

Chcú hrať na špici

Po suverénnom postupe cez štvrtú ligu čaká bielo-čiernych účinkovanie v tretej najvyššej futbalovej súťaži. „Náš klub funguje v novodobej ére tri roky a dovolím si tvrdiť, že keď sme začínali, tak by nikomu nenapadlo, že o tri roky budeme späť tam, kde dovtedajší klub Petržalka končil," povedal pred štartom novej sezóny generálny manažér klubu Andrej Kalina.

Síce vstupujú do tretej ligy v pozícii nováčika, ale rozhodne nechcú byť „fackovacím panákom“. Káder musel preto počas leta prejsť miernou prestavbou. „S postupom do tretej ligy sa zvýšili aj nároky na kvalitu hráčskeho kádra, ktorý sme museli vhodne doplniť,“ vysvetlil Kalina a zároveň sa podelil o ambície klubu: „Chceli by sme aj v tretej lige pôsobiť na špici a baviť pekným futbalom našich fanúšikov, ktorí chodili v hojnom počte.“

Novým trénerom futbalistov Petržalky je Balázs Borbély, ktorý si dobre pamätá „zlaté časy“ bývalej Artmedie. „Môžem tvrdiť nielen za seba, ale za každého z hráčov, ktorý tú slávnu éru zažil, že Petržalka je pre nás niečo extra. Zažili sme niečo, čo nás spojilo a vytvorilo veľké kamarátstva. Tie pocity sú naozaj príjemné a môžem povedať, že je pre mňa česť stať sa hlavným trénerom tohto klubu,“ povedal 37-ročný rodák z Dunajskej Stredy.

Nový štadión

Snom celého klubu je, samozrejme, návrat medzi slovenskú elitu. Vyžaduje si to však ešte veľa práce. „Hľadáme nejakého väčšieho partnera, s ktorým by sme mohli pomýšľať na účinkovanie v druhej, nedajbože aj v prvej lige,“ prezradil Kalina. K tomu, aby sa sen stal skutočnosťou, je okrem financií potrebný aj nový štadión. „Stále hľadáme niekde v Petržalke miesto, kde by sme mohli postaviť štadión pre 5 000 ľudí,“ dodal generálny manažér.

V novej sezóne pracuje klub s rozpočtom približne 300-tisíc eur, z čoho ide 80 % na mládež. Práve tá je dôležitou súčasťou FC Petržalka Akadémia. „V minulej sezóne nastúpilo za A-mužstvo 11 dorastencov. Chceme takto pokračovať aj naďalej, vychovávať si svojich hráčov, ktorí potom dostanú príležitosť. Aby všetci, čo prechádzajú akadémiou, mali motiváciu, že majú šancu nastúpiť raz za mužov,“ dodal na záver Andrej Kalina.

Premiérový zápas futbalistov FC Petržalka Akadémia v tretej lige sa uskutoční v nedeľu 6. augusta o 10:30 hod. na domácom ihrisku v areáli M. C. Sklodowskej proti ŠK Bernolákovo.

Futbalisti FC Petržalka Akadémia
6
Galéria
Zdroj: Facebook FC Petržalka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM