Nina Táborská Samospráva

Funkčné obdobia predstavenstiev mestských podnikov sa skončili

Hlavné mesto pokračuje vo výberových konaniach na posty generálnych riaditeľov a predsedov predstavenstiev podnikov OLO, Metro Bratislava, DPB a BVS. Nový manažment mestských podnikov treba vybrať čo najskôr, funkčné obdobie viacerých členov predstavenstiev sa totiž skončilo.

Ilustračný obrázok k článku Funkčné obdobia predstavenstiev mestských podnikov sa skončili
Zdroj: TASR

Podľa platného uznesenia mestského zastupiteľstva z júna tohto roku by sa funkčné obdobie členov štatutárnych a dozorných orgánov v jednotlivých spoločnostiach malo zjednotiť.

„Zásady spolupráce definujú ako jeden z krokov vedúcich k zvýšeniu efektivity a transparentnosti štatutárnych orgánov týchto spoločností aj zjednotenie funkčného obdobia členov štatutárnych a dozorných orgánov. Je to veľmi dôležitá zásada, pretože už dnes sa boríme s problémom, že v niektorých spoločnostiach funkčné obdobie členov predstavenstva už uplynulo, čo nie je v súlade so stanovami spoločností, aj keď podľa Obchodného zákonníka musia chod spoločnosti zabezpečovať aj naďalej,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

V spoločnostiach Metro Bratislava a.s., Dopravný podnik Bratislava, a.s. a Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s. už funkčné obdobie jednotlivým členom predstavenstva skončilo. Generálnemu riaditeľovi a predsedovi predstavenstva DPB Ľubomírovi Belfimu sa funkčné obdobie skončilo už 29. júna 2015, generálnemu riaditeľovi a predsedovi predstavenstva BVS Stanislavovi Beňovi 13. júla 2015, v spoločnosti Metro Bratislava zasa Petrovi Ivanovi uplynulo funkčné obdobie už 30. júna 2015.

Generálnemu riaditeľovi OLO Romanovi Achimskému sa funkčné obdobie končí v júni 2016, nakoľko v OLO je funkčné obdobie členov predstavenstva až 5-ročné, kým v ostatných spoločnostiach trvá funkčné obdobie predstavenstva 4 roky.

Ostatným členom predstavenstiev už tiež uplynulo funkčné obdobie. V DPB sa všetkým 7 členom predstavenstva skončilo funkčné obdobie 29. júna 2015, 5-tim zástupcom hl. mesta v predstavenstve spoločnosti Metro Bratislava 30. júna 2015. V BVS sa skončilo funkčné obdobie v predstavenstve siedmim z ôsmich zástupcov mesta.

Výberové konania na post generálnych riaditeľov a predsedov predstavenstva strategických mestských podnikov prebiehajú podľa schválených Zásad spolupráce hl. mesta SR Bratislavy s obchodnými spoločnosťami, v ktorých má hlavné mesto SR Bratislava majoritnú majetkovú účasť.

Tieto zásady schválilo 40 mestských poslancov zo 43 prítomných na júnovom mestskom zastupiteľstve.

Prečítajte si tiež: Transparetný výber? Poslanci chcú zastaviť výberové konanie na šéfov rôznych organizácií

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM