Webnoviny - Rôzne

FREŠO: BSK stále nemá plnú kontrolu nad pozemkami

WEBNOVINY.SK

Pavol Frešo Foto: SITA

BRATISLAVA 26. januára (WEBNOVINY) – V kauze plánovanej multifunkčnej haly v bratislavskej Petržalke sa údajne po piatku minulého týždňa stále nič nezmenilo. Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša (SDKÚ-DS) nemá kraj stále plnú kontrolu nad pozemkami v hodnote 20 mil. eur (600 mil. korún). Zároveň nemá ani spoločnosť 1. župná (100-percentná spoločnosť kraja) úplnú kontrolu nad dcérskou spoločnosťou Danube Arena. V tejto spoločnosti tak stále údajne figuruje aj pre kraj „neidentifiko­vateľný akcionár“, ktorým je spoločnosť Parnhams Limited. „Máme ruku na hrdle,“ povedal dnes na brífingu Frešo.

Frešo zároveň informoval, že v pondelok dostal od Moniky Flašíkovej – Beňovej (Smer-SD) SMS. V nej mu oznámila, že vypovedala „kontroverznú“ zmluvu o prenájme pozemkov. Pozemky mala totiž pôvodne zverené od kraja 1. župná. Tie však tesne pred nástupom nového vedenia kraja prenajala Danube Arene. Frešo a krajskí poslanci preto na zastupiteľstve žiadali, aby sa veci vrátili do stavu pred voľbami. „Nemáme k tomu ale žiadne relevantné dokumenty,“ povedal Frešo na margo údajného vypovedania nájomnej zmluvy. Vedenie kraja preto vyzvalo predstavenstvá oboch spoločností, aby tieto dokumenty dodali, zatiaľ sa tak podľa Freša nestalo. Zdôraznil, že „výpoveď sama o sebe“ nemusí riešiť nič, kraj sa údajne nevie dopátrať ani k výpovednej lehote.

Freša zároveň mrzí, že toto nie sú jediné chýbajúce dokumenty. Chýba napríklad aj zmluva o pôžičke pre Danube Arena, teda tá, na základe ktorej by mali prísť na účet peniaze, o ktorých sa hovorilo aj na poslednom krajskom zastupiteľstve. Podľa Freša sa našiel „iba“ list, ktorý sa na tieto peniaze odvoláva. Predseda kraja preto žiada, aby župa dostala aj túto zmluvu. Aj z nej môžu totiž vyplývať konzekvencie pre Danube Arena, 1. župnú, ale aj samotný kraj.

To, či sa plánovaná multifunkčná hala bude stavať, by mal ukázať aj audit. Na základe neho by sa malo vedenie kraja rozhodnúť, či bude pokračovať v projekte bývalého predsedu kraja Vladimíra Bajana. „Nevylučujeme túto cestu,“ povedal Frešo. Zároveň však priznal, že im dochádza trpezlivosť, keď sa takto musia „handrkovať“.

Kraj kúpil pozemky ešte v roku 2008 za 290 mil. korún, teda v období, keď ešte nebola doriešená otázka Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011. Následne zastupiteľstvo zriadilo 100-percentnú spoločnosť 1. župná, ktorá mala pozemky spravovať. Medzitým však cena pozemkov vzrástla na 20 mil. eur (600 mil. korún). Zároveň minulý rok vznikla bez súhlasu zastupiteľstva 100-percentná dcérska spoločnosť Danube Arena, ktorá mala zabezpečiť výstavbu haly. Tesne po posledných komunálnych voľbách však bola podpísaná nájomná zmluva na pozemky medzi oboma spoločnosťami. Danube Arena ich dostala za jedno euro ročne po dobu kolaudácie, po nej sa bude platiť komerčné nájomné. Otázkou však zostáva, prečo sa nájom viaže na celý deväťhektárový pozemok a nie len na tú časť, na ktorej by sa mala postaviť hala. Zároveň sa do spoločnosti Danube Arena dostala firma Parnhams Limited ako jednoakciový minoritný vlastník, firma pritom prisľúbila investovať do projektu okolo 90 mil. eur.

V piatok minulý týždeň poslankyňa a bývalá vicežupanka Monika Flašíková – Beňová (Smer-SD) oznámila, že sa vzdáva funkcie predsedníčky predstavenstva spoločnosti 1. župná. Tá si kritiku vyslúžila aj za to, že o „sporných“ krokoch neinformovala ďalších členov spoločnosti 1. župná.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM