Adriana Banasova Rôzne

Fotosúťaž má pomôcť zlepšiť životné prostredie v Bratislave. Zapojiť sa oddnes môžete aj vy!

Ak patríte medzi ľudí, ktorým nie je životné prostredie nášho hlavného mesta ľahostajné a radi sa na veci pozeráte aj cez objektív, potom je fotosúťaž Chránime životné prostredie pre vás ako stvorená. V treťom ročníku súťaže však pôjde o viac, ako len o výhru.

Ilustračný obrázok k článku Fotosúťaž má pomôcť zlepšiť životné prostredie v Bratislave. Zapojiť sa oddnes môžete aj vy!
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislava Region Tourism v spolupráci s Bratislavskou župou pripravili už po tretíkrát súťažné podujatie, ktorého cieľom je prostredníctvom fotografie predstaviť krásne scenérie, ktoré stoja za povšimnutie a na druhej strane poukázať na miesta, ktoré sú zanedbané a potrebujú vylepšiť.

„Pokiaľ ľudí zaujme táto tematika a upozornia na nejaké miesta, ktoré by si zaslúžili vylepšenie, tak s ich pomocou by sme potom tieto miesta chceli opraviť,“ oznámil predseda BSK Pavol Frešo.

Akcia by mala pomôcť nie len zveľadiť naše hlavné mesto, ale aj prilákať potenciálny príliv zahraničných turistov, ktorí v súčasnosti predstavujú jeden z hlavných finančných zdrojov mesta.

„Veríme, že ľudia, ktorí budú fotiť, nám pomôžu takýmto spôsobom prilákať turistov. Na druhej strane chceme okrášliť a zlepšiť miesta, ktoré to budú potrebovať. Taktiež sa tešíme, že dostaneme aj novú databázu fotografií, ktoré využijeme pre cudzincov,“ uviedol podpredseda BSK a predseda BRT Martin Zaťovič.

Pomocnú ruku podá aj Ekotopfilm

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm už vzhľadom na jeho 42. ročník, čím sa zaraďuje medzi najstaršie festivaly tohto druhu, netreba asi veľmi predstavovať. Tento rok však plánujú organizátori rozšíriť svoje pôsobisko na celé územie Slovenska prostredníctvom štyroch projektov, medzi nimi aj Junior festivalom. V rámci neho prebieha zážitkovou formou výučba žiakov základných a stredných škôl v enviromentálnej oblasti.

„Spestrením celej atmosféry má byť 20 najlepších fotografií z tejto súťaže, ktoré s nami pôjdu nielen do Bratislavy a Banskej Bystrice v rámci súťažného festivalu, ale aj do krajských miest v rámci tour Ekotopfilm – Envirofilm,“ povedal generálny riaditeľ festivalu Peter Lím.

Na základe víťazných fotografií plánujú organizátori festivalu vybrať projekty, ktoré vďaka spolupráci s Bratislavským okrášľovacím spolkom aj zrealizujú.

„Spoluprácu s festivalom sme uzavreli z dôvodu, že chceme, aby súťaž dosiahla celoslovenský rozmer, kedy budú víťazné fotografie putovať po krajských mestách, čo považujem za dôležité aj z hľadiska propagácie cestovného ruchu v Bratislavskej župe,“ dodal Frešo.

Zveľaďovanie mesta sa nezaobíde bez dobrovoľníkov

Do projektu sa zapojil aj Bratislavský okrášľovací spolok, v ktorého záujme je skrášľovať nielen kultúrne pamiatky, ale aj životné prostredie mesta. Organizácia má už za sebou spoluprácu so župou, ďalej Ekotopfilmom, kedy spoločne odstraňovali grafity a nelegálne vylepené plagáty v Ružinove, či projekt Jarné okrášľovanie, kam sú zapojené stredné školy. Tento rok si však chcú trúfnuť na niečo väčšie.

„Máme v pláne priniesť nejaký parčík do mesta s tým, že do toho chceme zapojiť aj širokú verejnosť v rámci dobrovoľníckej činnosti,“ uviedol riaditeľ Bratislavského okrášľovacieho spolku Maroš Mačuha.

Typickou dobrovoľníckou aktivitou, ktorá by mala ísť príkladom tým nasledujúcim, bolo čistenie mestských hradieb. Pavol Frešo vyjadril nádej, že budú sprístupnené čím skôr.

„Tento model chceme využiť aj pri fotosúťaži, kedy budú ľudia poukazovať na miesta, ktoré si zaslúžia byť chránené alebo opravené, prípadne zreštaurované na dobrovoľníckej báze. Budeme dúfať v to, že na základe fotografií sa niečo v našom hlavnom meste zmení,“ dodal Frešo.

Fotografie môžu záujemcovia pridávať už oddnes na portál www.ephoto.sk. Hodnotiť sa bude nie len kvalita technického prevedenia, ale aj kreativita. Autor najlepšej fotografie, získa Apple Ipad Air. Zahlasovať za najlepšiu fotografiu môže aj laická verejnosť a to na facebookovej stránke organizátora fotosúťaže Krajskej organizácie cestového ruchu Bratislava Region Tourism.

fotosúťaž
3
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM