Kultúra

FOTO+VIDEO: Slovenské národné divadlo opäť otvorilo dvere priaznivcom divadla

Slovenské národné divadlo po roku pripravilo pre priaznivcov divadla v sobotu opäť Deň otvorených dverí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO+VIDEO: Slovenské národné divadlo opäť otvorilo dvere priaznivcom divadla
11
Galéria
Zdroj: TASR

Nesie sa pod názvom Zažite divadlo naozaj. Už pred desiatou hodinou sa pred vstupom do novej divadelnej budovy zišli desiatky návštevníkov, ktorí chcú využiť možnosť dostať sa a prezrieť si priestory, ktoré sú pre nich celý rok neprístupné a skrývajú sa za čiernymi horizontmi javiska sály činohry, opery a baletu aj štúdia novej budovy. Rovnako dopoludnia sa otvorili dvere Umelecko-dekoračných dielní SND na Mliekarenskej u­lici.

Každých 30 minút prebiehajú exkurzie do zákulisia činohry, opery a baletu. V prestávkových priestoroch prebiehajú tanečné, hudobné a interaktívne workshopy pre deti. Na autogramiáde v Clube Opera, rozdelenej na päť častí, sa striedajú poprední sólisti umeleckých súborov.

Netradičné kostými

V Modrom salóne prebiehajú diskusie na tému Zažite divadlo naozaj s hercami činohry a sólistami opery aj interaktívny projekt Otec, mama, poďte mi čítať. Detské pódium ponúka súťaže pre deti, čítanie kníh s Františkom Kovárom a Gabrielou Dzuríkovou či predstavenie Baletnej prípravky SND.

Na tvorivých dielňach sú pre deti aj ich rodičov pripravené reálne divadelné skúšky, možnosť vyskúšať rôzne netradičné kostýmy a rekvizity, herci návštevníkom prezradia, aké kuriózne situácie zažili na javisku i mimo neho a ako sa im podarilo prekvapiť spoluhráčov, porozprávajú ako sa vynašli, keď sa odrazu v ich pamäti objavilo okno, teda keď im vypadol text.

Kúzlo divadla priblížia návštevníkom aj Umelecko-dekoračné dielne SND na Mliekarenskej ulici. Môžu si prezrieť výstavu kostýmov, dekorácií a rekvizít, projekciu histórie dielní či unikátneho dekoračného výťahu. Aj tu sú pripravené tvorivé workshopy pre deti.

Stretnutie s hviezdami

Starší, mladší aj najmladší majú záujem o všetko, či už o veselé fotografovanie v maskách a fotografiu si odnášajú hneď so sebou, maľovanie na tvár, skúšanie kostýmov, o plagáty z inscenácií, aj čítanie rozprávok.

Naša prvá scéna zakončí deň otvorených dverí predstaveniami Snehulienka a sedem pretekárov v historickej budove, Apartmán v hoteli Bristol v sále činohry a inscenáciou Krotká v Štúdiu novej budovy.

„Činohra im dnes umožní v diskusii sa porozprávať s hercami Božidarou Turzonovovou, Jánom Galovičom a Richardom Autnerom čo znamená zažiť divadlo naozaj na javisku aj za javiskom. V rámci toho za javiskom budú mať diváci šancu nahliadnuť do zákulisia v rámci našich skúšobných priestorov, dozvedia sa niečo o javiskových technológiách, o tom, čo sa deje alebo bude diať v divadle od dramaturgov a režiséra. Je to aj možnosť nahliadnuť do riaditeľne, tak sa dozvedia niečo aj o hlavách, ktoré rozhodujú o kreatívnych miestach, kde sa to rodí. Myslím, že toto je z našej činohernej ponuky štandardný program a večer budú mať šancu vidieť aj dve inscenácie, veľa aktivít je aj vonku, vo foyeri a celom divadle,“ povedala pre TASR dramaturgička činohry Miriam Kičiňová.

Deň otvorených dverí v Slovenskom národnom divadle v Bratislave
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM