Rôzne Správy

Bratislava privíta špeciálny historický Prezidentský vlak

Ak máte radi históriu a vlaky, určite vás nadchne možnosť nahliadnuť priamo do luxusných vlakových vagónov, v ktorých sa vozili československí prezidenti.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava privíta špeciálny historický Prezidentský vlak
Zdroj: TASR

Jedinečný projekt k oslavám 100. výročia založenia Československej republiky je Prezidentský vlak. Ten už začal svoju mimoriadnu jazdu z Prahy cez Brno na Slovensko a v utorok 3. júla príde do Bratislavy.

Vozeň Františka Ferdinanda

„Vlak bude v utorok 3. júla sprístupnený verejnosti v Múzeu dopravy od 12. do 17. hodiny a nasledujúcu stredu medzi 10. a 19. hodinou. Potom odchádza ďalej na cesty, ale v našom múzeu do 14. júla zostáva salónny vozeň Františka Ferdinanda d'Este,“ uviedol Ernest Huska z Múzea dopravy.

Vlak ťahaný parnou lokomotívou z Bratislavy zavíta na železničné stanice Nitra, Zvolen, Lučenec, Žilina, Košice a ešte absolvuje cestu po moravských a českých mestách, ktorú ukončí 2. septembra v Prahe.

Špeciálna vlaková súprava sa skladá z piatich salónnych železničných vozňov, ktoré slúžili československým prezidentom za prvej republiky i po druhej svetovej vojne na domácich aj zahraničných cestách. Projekt organizuje Národní technické muzeum Praha v spolupráci s Českými dráhami, Železnicami Slovenskej republiky a občianskym združením Spolok Výhrevne Vrútky.

„Príďte si pozrieť eleganciu posledných rokov monarchie a prvej Československej republiky. Ďalšia takáto príležitosť bude zrejme až v roku 2118,“ dodáva Huska.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM