Kultúra

FOTO: Slovenské národné múzeum oslavuje 100. výročie založenia ČSR výstavou fotografií

Okrem skvostov zapísaných vo svetovom dedičstve UNESCO uvidíte na výstave aj ďalšie pozoruhodné stáročné hrady, zámky a iné pamätníky histórie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Slovenské národné múzeum oslavuje 100. výročie založenia ČSR výstavou fotografií
5
Galéria
Zdroj: TASR

Posledným tohtoročným výstavným projektom Slovenského národného múzea (SNM) k oslavám 100. výročia založenia Československej republiky je fotografická expozícia Česko / Slovensko. V sídelnej budove SNM v Bratislave prezentuje diela dvoch renomovaných fotografov zo Slovenska a Čiech – Tomáša Hulíka a Libora Sváčka.

Krajšie ako v skutočnosti

„Završujeme cyklus výstav doma aj v zahraničí k storočnému výročiu. Niektoré kultúrne pamiatky sú na týchto fotografiách krajšie ako v skutočnosti,“ na štvrtkovom slávnostnom otvorení výstavy konštatoval generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.
Aj Tomáš Hulík pripomenul varovný stav niektorých historických objektov.

„Za ostatných 10 rokov som kvôli rôznym projektom precestoval po Slovensku takmer 200.000 kilometrov. Pritom som fotografoval krajinu aj architektúru. Viaceré kultúrne pamiatky sú v dezolátnom stave. Dúfam, že zodpovední v najbližších rokoch urobia nápravu. Na výstavu sme vybrali len pekné objekty,“ potvrdil fotograf.

Skvosty minulosti

Takmer 80 farebných pohľadov na nádhernú prírodu a kultúrne poklady bývalej spoločnej republiky možno obdivovať v miestnostiach na prízemí SNM. Okrem skvostov zapísaných vo svetovom dedičstve UNESCO sú tam ďalšie pozoruhodné stáročné hrady, zámky a iné pamätníky histórie.

Niektoré na veľkoplošných záberoch a v umeleckých pohľadoch vytŕčajú z hmly alebo sú zvečnené v noci. Nechýbajú nazretia do interiérov chrámov a katedrál či na strop synagógy. Mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle vidieť z výšky v kolmom pôdoryse. Sú tam aj ďalšie letecké pohľady na hodnotné pamiatky v rôznych mestách a obciach či prírodné scenérie Třebonska, Vysokých Tatier alebo Malej Fatry.

Ešte viac fotografií krás prírody a zaujímavej architektúry už rozdelených krajín je v rovnomennej knihe z českokrumlovského vydavateľstva MCU, ktorú na otvorení výstavy uviedli do života.

Výstava fotografií v SNM
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM