Rôzne

FOTO: Rozhľadňa na Veľkej Homoli rastie do výšky. Už onedlho ponúkne famózny výhľad

Obľúbený cieľ prechádzok v Malých Karpatoch pred dvomi rokmi uzavreli pre zlý technický stav. Starú rozobratú rozhľadňu onedlho nahradí nová. Práce na jej výstavbe pomaly finišujú.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Rozhľadňa na Veľkej Homoli rastie do výšky. Už onedlho ponúkne famózny výhľad
17
Galéria
Foto: Alexander Pravda / Zdroj: Mesto Modra - oficálna stránka

Rozhľadňa na Veľkej Homoli ponúkala nádherný výhľad turistom a svojim návštevníkom dlhých 16 rokov. Pred dvomi rokmi na jeseň ju museli pre jej zlý technický stav a narušenú statiku uzatvoriť a rozobrať. Na mieste starej rozhľadne však rýchlo rastie nová.

Famózny výhľad

V lete si partia chlapov vysúkala rukávy a práce na novej rozhľadni sa mohli začať. Robota išla od ruky a v týchto dňoch už zdiaľky vidieť celkom novú rozhľadňu, ktorá ponúkne nádherný výhľad na panorámu Malých Karpát, Podunajskú nížinu, Biele Karpaty, Považský Inovec, Tribeč, Strážovské vrchy, Vtáčnik, Veľkú Fatru, Pohronský Inovec, Východné Alpy v Rakúsku, Pavlovské vrchy a Chřiby na Morave.

Rozhľadňa je momentálne tesne pred odovzdaním stavby. „Ešte sa domontujú madlá a bezpečnostné siete spolu s ďalšími bezpečnostnými prvkami,“ informuje mesto Modra na sociálnej sieti a dodáva, že koncom októbra by stavba mala byť hotová.

Nová rohľadňa nadviazala na svoju predchodkyňu tvarovou jednoduchosťou a do určitej miery aj materiálovým riešením. Výška a pôdorysné rozmery veže sa zmenili iba minimálne.

„Nová veža je riešená ako kombinácia drevených konštrukčných prvkov a oceľových styčníkov, ktoré zvýšia odolnosť a trvácnosť najviac namáhaných spojov konštrukcie. Všetky oceľové prvky budú chránené proti korózii po celú dobu životnosti konštrukcie. Maximum oceľových prvkov bude mať povrchovú úpravu žiarovým zinkovaním,“ uviedol hlavný projektant stavby Peter Lényi na webovej stránke mesta.

Na najvrchnejšiu plošinu výhliadkovej veže sa dostanete po zdolaní 6 poschodí, ktoré sú prepojené štvorramenným dreveným schodiskom ukotveným do nosných konštrukcií po vonkajšom a vnútornom obvode veže.

Foto: Alexander Pravda / Zdroj: Mesto Modra - oficálna stránka

Vyberte sa na výlet

Výlet na Veľkú Homolu je príjemný v každom ročnom období. Na jeseň navyše poskytuje očiam zážitok z farebnej palety meniacich sa odtieňov stromov. K vrcholu sa dostanete po červenej značke od autobusovej zastávky pri Zochovej chate, z Modry po modrej a Pezinku po červenej (neskôr zelenej) turistickej značke.

Prvú turistickú rozhľadňu na Veľkej Homole vybudoval Modranský turistický spolok už v roku 1894. O viac ako storočie neskôr – v roku 2001 – postavili na vrchole drevenú rozhľadňu s výškou 20 metrov, ktorá slúžila až do roku 2016.

Veľká Homoľa - práce na novej rozhľadni
17
Galéria
Zdroj: Malé Karpaty FB
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM