Rôzne

FOTO: Park Gaštanica bude vďaka revitalizácii efektívnejšie hospodáriť s vodou

Na ploche takmer 5 000 metrov štvorcových, kde ešte pred dvoma rokmi bola húština, choré stromy, tma, bezdomovci a neporiadok, vznikol nový park.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Park Gaštanica bude vďaka revitalizácii efektívnejšie hospodáriť s vodou
8
Galéria
Zdroj: TASR

Zastaviť degradáciu ekosystému parku, zachovanie existujúcej zelene a zároveň zlepšenie minimálne lokálnej klímy a efektívnejšie využívanie dažďovej vody. To bolo hlavným cieľom revitalizácie parku Gaštanica na Kolibe v bratislavskom Novom Meste.

Nový park

Na ploche takmer 5 000 metrov štvorcových, kde ešte pred dvoma rokmi bola húština, choré stromy, tma, bezdomovci a neporiadok tak za zhruba 330 000 eur vznikol podľa samosprávy nový park s viacerými zaujímavými prvkami.

„V parku bol prvýkrát realizovaný vodopriepustný betón. Chodníky vyzerajú ako mlatové, ale je to betón, ktorý prepúšťa vodu do podložia. Tá neodteká z parku preč, ale zostáva priamo na mieste,“ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii vedúca útvaru štrukturálnych fondov a verejného obstarávania novomestského miestneho úradu Daša Effenbergerová.

Okrem toho sú po vrstevniciach na sklonoch parku umiestnené vsakovacie jamy. Tie zadržiavajú vodu a následne ju postupne uvoľňujú, či už do pôdy, alebo ku koreňom stromov. Tieto opatrenia by mali zároveň zabrániť erózii a zosuvom pôdy a tiež zlepšovať klímu.

Záchrana stromov

Za najväčšie opatrenie však samospráva považuje ošetrenie a záchranu viacerých stromov, z ktorých niektoré napadnuté škodcami a rakovinou museli byť vyrúbané. "Park je mimoriadny ešte v jednej veci. Hovoríme o jedlých gaštanoch, ktoré vymierajú po celej Európe v desaťtisícoch. Tu sme zachránili viac ako 100 stromov, ktoré sme ošetrili.

Zároveň sme vysadili stromy odolné voči škodcom a rakovine, ktorá gaštany napáda," skonštatoval novomestský starosta Rudolf Kusý. Konkrétne ide o dva druhy jedlých gaštanov dovezených z Holandska. Keďže ide o jedlé gaštany, podľa samosprávy nie je vylúčené, že ľudia ich budú zbierať. Návštevníkov však upozorňuje, aby boli v takom prípade k stromom šetrní a neničili ich.

Súčasťou revitalizácie parku je tiež oddychová zóna s lavičkami, detským ihriskom, fitnes prvkami či výbeh pre psov. Park je tiež osvetlený.

Revitalizácia parku Gaštanica je jedným z projektov financovaných z nórskych grantov, ktoré boli zamerané na adaptáciu na zmenu klímy a prevenciu proti povodniam. Celkové náklady dosiahli 330 000 eur, z čoho 225 000 eur bola dotácia, zvyšných 105 000 eur zaplatila mestská časť zo svojho rozpočtu. Samospráva verí, že okolitú zeleň pri parku zrevitalizuje aj mesto, prípadne mestské lesy, ktorým patria susedné pozemky.

Zrevitalizovaný park Gaštanica na Kolibe
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM