Rôzne

FOTO: Nočná prechádzka po Bratislave priniesla 44 umeleckých zastávok

Medzinárodný multižánrový festival súčasného umenia Biela noc už po štvrtý raz premenilo centrum Bratislavy na nočnú prechádzku súčasným umením.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nočná prechádzka po Bratislave priniesla 44 umeleckých zastávok
24
Galéria
Zdroj: TASR

Vojsť do pulzujúceho svetelného sveta na nádvorí Starej radnice, kresliť do vzduchu pomocou svetla alebo vyliezť na obrovskú pavučinu. To je len malá ukážka toho, čo môžu v sobotu zažiť návštevníci bratislavskej Bielej noci na 44 umeleckých zastávkach.

„Festivalom sa snažíme poukázať na význam umenia vo verejnom priestore a popularizovať súčasné umenie u širokej verejnosti,“ povedala umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková. Inštalácie pripravovali slovenskí aj svetoví umelci, programom návštevníkov prevedie 196 vizuálnych umelcov, performerov, hudobníkov a dizajnérov.

Na viaceré atrakcie návštevníci čakajú v radoch, väčšine to však neprekáža. „Myslím si, že to bude stáť za to,“ povedala jedna z čakajúcich. Niektorí návštevníci hovoria, že festival objavili náhodou, iní majú dopredu naplánované, čo chcú vidieť. „Chcem si pozrieť inštaláciu Stenu dáme preč a svetielka v Starej radnici,“ uviedla Klára zo Svätého Jura.

Počas festivalu vznikla na nábreží dočasná pešia zóna, rozsvietilo sa osemtisíc svetelných bodov, 102 farebných kosoštvorcov a 238 neónových trubíc, nainštalovalo sa 52 textových balónov, 78 tancujúcich vreciek aj 168-metrový mrakodrap. Sobotňajší program vyvrcholí Afterparty v Novej Cvernovke. Niektoré inštalácie si návštevníci môžu pozrieť aj v nedeľu.

Niektoré inštalácie si však vyžiadajú zmeny dopravy, ktorá sa dotkne aj autobusových liniek 29 a 129, 50, 70 a N33. Vodiči motorových vozidiel musia s obmedzeniami počítať od soboty od 19.00 h do nasledujúceho dňa do 02.00 h. Budú riadne vyznačené prenosným dopravným značením, prípadne na ne upozornia policajné hliadky.

Biela noc v Bratislave
24
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM