Rôzne

FOTO: Čím je stromček v Slovenskej národnej galérii unikátny?

V Slovenskej národnej galérii sa tešia z unikátneho 2D vianočného stromčeka. Zaujímavý je nielen svojou stavbou, ale najmä inštaláciou.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Čím je stromček v Slovenskej národnej galérii unikátny?
8
Galéria
Zdroj: Peter Gáll, SNG

Na bratislavských námestiach, ako aj pred veľkými obchodnými domami, sa už niekoľko týždňov hrdo týčia žiarivé vianočné stromčeky. Niektoré sú zlatisté, iné sú bez tradičnejšie. Vianočný stromček v Slovenskej národnej galérii (SNG) sa netýči, ale leží.

2D vianočný stromček

„Jedlička ležiaca na liste papiera odkazuje na vianočnú spomienku vylisovanú medzi listami herbára alebo knihy. Dramatické nasvietenie modrým svetlom odkazuje na dvojrozmernú javiskovú kulisu,“ približuje dielo SNG.

Slovenská národná galéria od roku 2010 každý rok oslovuje slovenských vizuálnych tvorcov na prípravu vianočného stromčeka – tento rok ho pre SNG pripravila Mira Gáberová, ktorá študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri Maľby a Nových médií, University of Newcastle vo Veľlkej Británii a na Akadémii výtvarných umení v Budapešti.

Vo svojej tvorbe sa najčastejšie venuje videu, performance a ich prepájaniu, ale aj maľbe a kresbe. Viac o autorke inštalácie a jej tvorbe nájdete TU.

Vianočný stromček v SNG
8
Galéria
Zdroj: Peter Gáll, SNG
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM