Rôzne

Foodblogerka radí: Ako správne ukladať potraviny do chladničky?

V snahe šetriť miesto v chladničke do nej často ukladáme potraviny hala-bala, a tak nás ani neprekvapí, keď nám bublanina vonia po klobáske.

Ilustračný obrázok k článku Foodblogerka radí: Ako správne ukladať potraviny do chladničky?
7
Galéria
Zdroj: pixabay

Na tom, ako usporiadame všetky pochutiny a suroviny v našej chladničke záleží! A oveľa viac, ako ste si možno mysleli. Foodblogerka Nina vám poradí, ako na to.

Všetko má svoje miesto

„Mäso, zelenina, uvarená strava či nápoje. Všetko má svoje miesto. Azda by ste ani neverili, ako na vás nesprávne usporiadanie môže vplývať. V jednotlivých poličkách sa totiž teploty líšia, preto na tom, kam čo uložíme, záleží. Navyše, so správnym skladovaním potraviny vydržia dlhšie,“ vysvetľuje foodblogerka Nina.

Horná časť

Teplota 8 °C

Poličky v hornej časti a v strednej časti sa príliš pri skladovaní potravín nelíšia, najideálnejšie je však skladovať tu víno, maslo, zvyšky hovotých pokrmov, varené jedlá.

Pozor! Nikdy nevkladáme do chladničky ešte teplé jedlá! Zmeníme tak celú klímu chladničky, v niektorých prípadoch môže dôjsť i skazeniu pokrmu.

Zdroj: pixabay

Stredná časť

Teplota 3 až 5 °C

Stredná časť chladničky je vhodná na skladovanie mliečnych výrobkov (jogurty, syry a pod.), dezertov, múčnikov a potravín s označením “po otvorení uchovajte v chlade”. Vo vrchnejšej a strednej časti chladničky je vhodné skladovať šunku, vajcia a napríklad aj také obložené chlebíčky, nealkoholické nápoje či pivo.

Zdroj: pixabay

Spodná časť

Teplota 0 až 2 °C

Spodná časť chladničky je nazývaná aj ako “nulová zóna”. V tejto časti je 0 až 2 stupne Celzia, čiže ide o najchladnejšie miesto v chladničke. Preto by sme tu mali uchovávať čerstvé mäso, mäsové výrobky a ryby.

Zdroj: pixabay

Dolné zásuvky

Teplota na úrovni 3 °C

Zásuvky sú určené na skladovanie ovocia a zeleniny. Pozor však, paradajky, uhorky, nezrelé ovocie, exotické ovocie ako napríklad mango či avokádo do chladničky nepatria!

Pred uskladnením zeleniny v chladničke je dobré odstrániť listy. Ak sa rozhodneme ovocie a zeleninu pred uskladnením umyť, je potrebné ju poriadne usušiť, a až potom vložiť do chladu.

Moderné chladničky sú vybavené LED osvetlením, ktoré predlžuje fotosyntézu a zachovávajú sa tak vitamíny aj antioxidanty. Preto ak máte možnosť a vyberáte novú chladničku, siahnite po tej s LED osvetlením.

Zdroj: pixabay

Police vo dverách

Teplota 8 až 10 °C

Dvere nás často lákajú na odkladanie všetkého, čo nemáme kam inam dať. V tejto časti je pritom 8 až 10 stupňov, takže dvere sú ideálnym miestom pre skladovanie masla, vajec a syru vo vrchnej časti, nápojov a plechoviek v spodnej časti. Patria sem rovnako otvorené fľašky napríklad kečupu, horčice a pod.

Zdroj: pixabay

6 užitočných rád na záver:

  1. Nenechávame chladničku dlho otvorenú, najmä v lete!
  2. Neprepĺňame chladničku. Potraviny musia mať medzi sebou menší priestor, aby mohol chladný vzduch správne prúdiť a potraviny sa tak dlhšie udražali čerstvé.
  3. Správna teplota je dôležitá, nakoľko zabraňuje rastu mikroorganizmov.
  4. Neplytvajme potravinami! Osvojiť si heslo prvý dnu = prvý von sa vypláca. Staršie potraviny držíme vpredu, nové vzadu.
  5. Pokiaľ nemáme chladničku so systémom Bacteria Safe, myslíme na jej pravidelné čistenie.
  6. Malá miska s pomletou kávou pohltí všetky pachy v chladničke.

zdroj: www.nin.sk

Potraviny v chladničke
7
Galéria
Zdroj: pixabay
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM