Rôzne

Bratislava sa zadĺži! Poslanci schválili rozpočet aj úver 50 miliónov

Mesto bude hospodáriť so sumou 450 miliónov eur. Výhodný úver od Európskej investičnej banky pomôže doprave.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa zadĺži! Poslanci schválili rozpočet aj úver 50 miliónov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislava bude v roku 2020 hospodáriť s rozpočtom 450 miliónov eur. Odsúhlasili to vo štvrtok na rokovaní zastupiteľstva mestskí poslanci.

Vedenie mestskej samosprávy rozpočet hodnotí ako priesečník očakávaného nižšieho rastu príjmov, nárastu výdavkov, cieľu udržať dlh mesta pod 50 percent bežných príjmov a pokračovania v prioritných projektoch.

Doprava

V oblasti dopravy rozpočet počíta s dokončením modernizácie Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály a výstavbou 2. etapy električkovej trate v Petržalke.

Ráta aj s prípravou modernizácie tratí na Ružinovskej a Vajnorskej, novej trate v území Nív či s obnovou vozidlového parku Dopravného podniku.

Ráta aj so spustením parkovacej politiky a výstavbou parkovísk, s prípravou rozšírenia Harmincovej ulice v Dúbravke a Petržalskej ulice v Čunove.

Zimná údržba

V oblasti údržby sa zvyšujú výdavky na zimnú a letnú údržbu ciest a chodníkov, aj v spolupráci s mestskými časťami a postupným budovaním komunálneho podniku mesta.

Potrebuje najmä sídlo a nákup nevyhnutnej techniky.

Osvetlenie

„V roku 2020 bude prebiehať hĺbková príprava na nový spôsob správy, prevádzky a rozvoja verejného osvetlenia, ako aj optimalizácia nákupu elektriny v prostredí mesta a mestských organizácií,“ uviedlo mesto.

V oblasti sociálnej spravodlivosti a dostupného bývania pripravuje mesto súťaže na viaceré nájomné bytové domy, ktoré sa budú v rokoch 2020 až 2022 projektovať ,a očakáva sa začiatok výstavby prvých bytov.

Zeleň

„V oblasti životného prostredia a verejných priestorov bude prioritne preberať do správy Sad Janka Kráľa, kde začne s revitalizáciou a zanedbanou údržbou. Prvýkrát kompletne zinventarizuje stromy, aby sa o zeleň dokázalo kvalitnejšie starať,“ sľubuje mesto.

Úver od EIB

Zastupiteľstvo schválilo aj uzatvorenie rámcovej úverovej zmluvy s Európskou investičnou bankou (EIB).

Mesto ju predrokovalo na obdobie piatich rokov vo výške 50 miliónov eur,

Bude účelovo viazaná na dopravné projekty – predĺženie električkovej trate v Petržalke a rekonštrukciu tratí, cyklodopravu, parkoviská a rozvoj vozidlového parku MHD.

Dlhšia splatnosť

Hlavné mesto tvrdí, že dlhodobé investičné úvery medzinárodných bánk, medzi ktoré patrí aj EIB, sú alternatívou ku komerčným úverom.

Pri súčasných podmienkach očakáva pri 20-ročnej splatnosti fixnú úrokovú sadzbu 0,55 percenta p.a. na celú dobu splatnosti.

Doprava v Bratislave
5
Galéria
Zdroj: TASR

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM