Kultúra

Film vyšívaný tupou ihlou prepája vzory starých mám so svetom videohier

Slovenské deti sa môžu tešiť z prvej slovenskej rozprávky vyšívanej tupou ihlou, v ktorej sú hlavnými hrdinami ručne vyšívané lesné zvieratká.

Ilustračný obrázok k článku Film vyšívaný tupou ihlou prepája vzory starých mám so svetom videohier
6
Galéria
Zdroj: Krížom krážom FB

Predstavte si, že by púčiky kvietkov na vyšívaných obrusoch starých mám začali kvitnúť, zajko na lúke by sa radostne rozutekal a ľudové ornamenty by sa začali rozpínať, až by im bola látka primalá.

Výšivky starých mám a svet videohier

Vďaka projektu Krížom Krážom, ktorý prepája vyšívané vzory starých mám so svetom videohier, sa tradičná krížiková výšivka dostáva na filmové plátno!

Vďaka šikovným a kreatívnym ľuďom je na svete prvá slovenská rozprávka vyšívaná tupou ihlou, v ktorej sú hlavnými hrdinami ručne vyšívané lesné zvieratká, ktoré prežívajú city podobné tým našim – lásku, nenávisť, pýchu aj žiarlivosť. Bájkový príbeh sa odohráva na ploche kanavy (látka na vyšívanie, pozn. red.), kde vyrastá les, v ňom žije kozľa, ktoré spolu s ostatnými zvieracími hrdinami zažíva rôzne dobrodružstvá. Jednotlivé príbehy sú voľne inšpirované ľudovou slovesnosťou.

Film vznikol pre deti a deti v nás, ktoré veria, že dobro nakoniec vždy vyhrá nad zlom.

„Cieľom nášho projektu je oživiť tradičnú krížikovú výšivku v animovanej tvorbe a neostať pritom len v rovine folklóru, ale pracovať aj s modernými prvkami. Kombinujeme archaické vzory s pixelovou grafikou a poetikou starých videohier,“ vysvetľujú autori.

Réžie animovaného filmu Krížom Krážom sa ujala Nina Rybárová, scenár pripravila Barbora Németh, o výtvarnú stránku sa postaral Tomáš Rybár a hudbu Branislav Laho. Kedy sa môžeme tešiť na premiéru 7-minútového filmu, ešte ani samotní autori nevedia. Snáď to ale bude čoskoro.

Vznik animovaného filmu Krížom Krážom zachytáva výstava v galérii Artotéka Mestskej knižnice (Kapucínska 1). Pozrieť si ju môžete do 28. februára, od 8:00 – 19:00 hod. Vstup je voľný. Výstavu podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM