Rôzne

Film Park v Jarovciach: Dočkáme sa ho vôbec niekedy?

S natáčaním filmov v nových filmových štúdiách v Jarovciach sa podľa pôvodných plánov malo začať ešte minulý rok. Zatiaľ sa však nezačalo ani stavať.

Ilustračný obrázok k článku Film Park v Jarovciach: Dočkáme sa ho vôbec niekedy?
2
Galéria
Zdroj: TASR

Vo filmových ateliéroch v Jarovciach sa mal tento rok natáčať historický veľkofilm o Márii Terézii či seriál o rakúskej cisárovnej Sissi. Také boli plány spoločnosti Solid Enterprise Group, ktorá patrí slovenskému producentovi Markovi Veselickému. Nič z toho sa však zatiaľ, ani zďaleka, nenaplnilo.

Výstavba v nedohľadne

V marci starosta Jaroviec Pavel Škodler informoval, že projekt Film Parku čaká už len na vydanie záväzného stanoviska magistrátu hlavného mesta. Miestna samospráva výstavbu filmových štúdií podporuje, pretože počíta s tým, že projekt využije aj na severný obchvat Jaroviec, na ktorý nemá sama peniaze. „Sami sa ponúkli, že ho vybudujú, aby sa odľahčila doprava cez našu križovatku," povedal na jar Škodler.

Odvtedy sa projekt filmového parku veľmi dopredu neposunul. Starosta Jaroviec Bratislava24.sk prezradil, že v súčasnosti ešte len začína konanie na vydanie územného rozhodnutia. Kedy by sa mohlo začať so samotnou výstavbou, je teda veľmi zložité predpovedať.

Čo by malo vzniknúť

Podľa projektu je výstavba Film Parku rozdelená na tri etapy. V prvej etape má vzniknúť technologické centrum pre filmovú a televíznu produkciu, v druhej je naplánované rozšírenie technologického centra filmových štúdií, školiace centrum, plochy na filmovanie exteriérových scén a ubytovanie pre účinkujúcich a produkciu. V tretej etape je v pláne vybudovanie parku, námestia a exteriérového bazénu s pieskovými plážami.

Ak by sa Film Park podarilo raz dokončiť, stal by sa novým slovenským Hollywoodom a výrazne by prispel k rozvoju domáceho filmového priemyslu. Z projektu by vyťažila aj bratislavská mestská časť Jarovce. Okrem spomínaného obchvatu by získala aj ďalšie benefity. „Pracovné príležitosti, financie z daní, rozvoj dopravnej infraštruktúry či rozvoj turistického ruchu,“ doplnil starosta Jaroviec Pavel Škodler.

V Jarovciach možno bude Film Park
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM