Rôzne

Naše veci vydržia stále kratšie. Daniela Laluhová prináša revolúciu opraviteľnosti

Kedysi si ľudia doma bežne opravovali veci. Dnes si už väčšina z nás svoje veci neopravuje. Prečo je to tak?

Ilustračný obrázok k článku Naše veci vydržia stále kratšie. Daniela Laluhová prináša revolúciu opraviteľnosti
17
Galéria
Zdroj: POMALO

V Starej tržnici sa dnes a zajtra (17. – 18. október) koná tretie pokračovanie Festivalu udržateľnosti Pomalo, počas ktorého sa môžete zoznámiť s témami ako slow fashion, zero waste, etická móda, udržateľný dizajn, fair trade, eko, bio či klimatická kríza.

Revolúcia opraviteľnosti

Jednou z tém bude aj opraviteľnosť. Kedysi si ľudia doma bežne opravovali veci. Dnes si už väčšina z nás si svoje veci neopravuje. „Podľa európskych štatistík z veľkej miery preto, že si myslíme, že oprava je príliš komplikovaná bez toho, aby sme to vôbec niekedy skúsili. Ďalšie argumenty sú čas, nedostupné súčiastky či nástroje, a tiež chýbajúce informácie a návody k oprave,“ hovorí Daniela Laluhová z neziskovej organizácie Repairably.

Repairably je nezisková organizácia, ktorá sa snaží zaviesť certifikáciu opraviteľnosti a vytvoriť platformu pre jednoduchú a dostupnú opravu pre spotrebiteľa. Cieľom je priniesť opraviteľnosť späť do života ako základnú kvalitu každého výrobku. „Certifikáciou, čiže označením výrobku, zavádzame cirkulárnu ekonomiku priamo do praxe. Úlohou je na základe 10 pravidiel Repairably manifesta zabezpečiť jednoduchú, dostupnú a praktickú opraviteľnosť s ohľadom na všetky jej potrebné parametre,“ vysvetľuje Daniela.

Daniela Laluhová sa nielen zapája do komunitných opravovní, ale tiež u nás zavádza certifikáty opraviteľnosti. Tie označujú produkty, ktoré možno opraviť a sú aj dobrou vizitkou pre zodpovedného výrobcu, ktorý aktívne reaguje na potreby doby. Revolúcia opraviteľnosti sa už začala.

Naše veci vydržia stále kratšie

Prechod na opraviteľnosť ako systémová zmena bude mať pozitívny environmentálny, ekonomický a sociálny dopad. „Hlavnými vplyvmi sú šetrné nakladanie s obmedzenými zdrojmi, zníženie množstva odpadu, cirkularita, zvýšenie hodnoty výrobku, podpora lokálnej zamestnanosti, rozvoj second hand trhov, identifikácia zodpovedných výrobcov a podpora uvedomelého nákupného rozhodnutia u spotrebiteľa,“ približuje Daniela.

A v čom spočíva revolúcia opraviteľnosti? „Vo všeobecnosti sa stretávame s tým, že naše veci vydržia stále kratšie. Hovorí sa o plánovanej obsolescencii a o tom, že sa viac oplatí kúpiť nový výrobok ako opraviť starý. V Európe a v USA si však stále viac ľudí a organizácií uvedomuje, že s takýmto stavom niečo nie je v poriadku,“ vysvetľuje Daniela.

Ako príklad uvádza organizácie, ktoré organizujú opravovačky a Restart party, na ktorých nájdete viac či menej profesionálnych opravárov, ktorí pomôžu návštevníkom opraviť ich pokazený televízor či sušič na vlasy, ak je to možné.

„V uliciach či na sociálnych sieťach možno vidieť boj za right-to-repair, alebo právo na opravu. Ľudia protestujú pred bránami Európskej komisie za to, aby opraviteľnosť bola povinnosťou pre výrobcov, Apple či Samsung dostáva pokuty za plánovanú obsolescenciu, Francúzko proti nej vydáva zákon a opraviteľnosť sa pomaly, ale isto dostáva aj do legislatívy,“ hovorí Daniela.

Zamerané na opravu

Aj na Slovensku možno nájsť iniciatívy zamerané na opravu a opraviteľnosť, ako napríklad lokálne Repair Café, Komunitná obývačka Bystro a ďalšie. V Čechách sa téme opraviteľnosť dostala už ďalej – iniciatíva Opravme Česko oslovuje rôznych aktérov v oblasti výroby a spotreby tovarov a nabáda ich k zodpovednosti, a teda k opraviteľnosti a oprave.

Daniela Laluhová bude dnes 17. októbra od 14.30 – 15:30 hod. hosťom tretieho vydania Festivalu udržateľnosti POMALO v Starej tržnici.

Festival udržateľnosti POMALO / Stará tržnica / štvrtok – piatok / 14:00 – 20:00 hod. / vstup na mieste 3 eurá na jeden deň, 5 eur na oba dni

Festival POMALO
17
Galéria
Zdroj: POMALO

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM