Kultúra

Festival Créme de la Créme predstaví osem filmových noviniek

Týždeň francúzskeho filmu s názvom Créme de la Créme III sa začal v rámci mesiaca frankofónie na Slovensku v šestnástich slovenských mestách. Festival otvorila snímka Ďaleko od ľudí v jednom z bratislavských kín za účasti veľvyslanca Francúzskej republiky na Slovensku Didiera Lopinota.

Ilustračný obrázok k článku Festival Créme de la Créme predstaví osem filmových noviniek
Zdroj: TASR

Créme de la Créme nájdu diváci v Bratislave v Kine Film Europe, Mladosť a Lumiére. Program prehliadky tvoria štyri sekcie. Na záver Týždňa francúzskeho filmu vyhlásia víťazný film diváckej súťaže.

Ponuka je bohatá

Prvá sekcia sa volá „Créme de la Créme – Aktuálne“ a predstaví osem nových filmov. Divákov čaká snímka Ďaleko od ľudí s Viggom Mortensenom v hlavnej úlohe, emocionálna dráma Môj kráľ ocenená za najlepší herecký výkon v Cannes, filmová adaptácia románu Denník komornej nominovaná na Berlinále 2015 na Zlatého medveďa, dobrodružné road-movie Mikrób a Gasoil o dvoch teenageroch, ktorí sa na neštandardnom vozidle vyberú počas prázdnin naprieč Francúzskom.

V ponuke je aj krimi–thriller Prípad SK1 inšpirovaný skutočným prípadom desaťročného vyšetrovania masového vraha, dráma o ľúbostnom trojuholníku V tieni žien, komediálna dráma o únose Chaplinovej mŕtvoly Cena slávy a thriller Pán Bezchybný.

Oscarová Marion Cotillard

Sekciu „Créme de la Créme – Návraty“ tvorí kolekcia francúzskych filmov, ktoré boli uvedené na predchádzajúcich ročníkoch Créme de la Créme alebo Be2Can. Sú to snímky Renoir, Život Adéle, Dheepan, Hlavu hore, Láska je dokonalý zločin, Vtáci a ľudia, Láska na prvý boj, Sils Maria a Pátranie.

Tohtoročnou novinkou je sekcia, venovaná jednému filmovému tvorcovi. V „Créme de la Créme 3× Marion“ budú mať obdivovatelia herečky Marion Cotillard možnosť vidieť filmy Macbeth, Dva dni, jedna noc a Z hrdze a kosti.

Francúzske rozprávky

Do sekcie „Créme de la Créme pre deti“ sú v Kine Film Europe v Bratislave zaradené dve francúzske animované rozprávky pre najmenších O myške a medveďovi a Chrobáčikovia, a pre staršie deti dobrodružný príbeh Mikulášove šibalstvá.

Okrem samotných filmov divákov čaká aj sprievodný program. V piatok 11.marca uvedie film Ďaleko od ľudí v Kine Film Europe režisér David Oelhoffen. Film Prípad SK1 uvedie v ten istý deň režisér Frédéric Tellier, herec v hlavnej úlohe Raphaël Personnaz a herečka Chloé Stefani.

„Po projekcii oboch filmov budú mať diváci jedinečnú príležitosť zhovárať sa so samotnými tvorcami,“ dodala PR manažérka festivalu Dagmar Krepopová.

Prečítajte si tiež: Týždeň slovenského filmu: Naše snímky majú čo ponúknuť

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM