Rôzne

Februárové teploty lámali v Bratislave historické rekordy

Pondelkové maximum teploty vzduchu z letiska v Bratislave je najvyššou teplotou vzduchu nameranou na Slovensku v zime. Tohtoročný február je okrem teplotných rekordov bohatý aj na zrážky, ktoré majú na konci zimy zvyčajne najnižšie hodnoty.

Ilustračný obrázok k článku Februárové teploty lámali v Bratislave historické rekordy
Zdroj: TASR

Pondelkové teploty na území Slovenska dosiahli februárový teplotný rekord v histórii meteorologických meraní. Najteplejšie bolo v Bratislave, kde teplota dosiahla 20,3 stupňov Celzia. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Nové maximá teploty vzduchu pre mesiac február meteorológovia namerali na viacerých miestach. Príkladom sú Kuchyňa, kde bolo 19,2 stupňa, Koliba s 19,1 stupňa, ale aj kotlinové stanice, ako sú Podolínec, kde bolo 17,6 stupňa a Spišské Vlachy s 18,4 stupňa Celzia.

„Pri výraznom prúdení teplého vzduchu sa vyskytovali v závetrí Álp föhnové efekty, ktoré boli výrazné v kotlinách južne a juhovýchodne od Viedne,“ uviedli v analýze Maroš Turňa a Pavel Faško zo SHMÚ. Tieto sa prejavili aj pri Bratislave.

Pondelkové maximum teploty vzduchu z letiska v Bratislave je zároveň aj najvyššou teplotou vzduchu nameranou na Slovensku v zime. December tak ostáva jediným mesiacom, v ktorom zatiaľ nebola nameraná teplota nad 20 stupňov.

Tohtoročný február je okrem teplotných rekordov bohatý aj na zrážky, ktoré majú na konci zimy zvyčajne najnižšie hodnoty. Už v polovici mesiaca sa na väčšine územia podarilo prekonať celomesačný februárový zrážkový priemer.

Prečítajte si tiež: Dunaj sa prebojoval medzi najkrajšie rieky sveta. Britský denník dokonca spomenul aj Bratislavu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM