ELA Rôzne Správy

Farmári idú na cesty, hrozí KOLAPS v doprave: Najväčšie dopravné obmedzenia budú v Bratislave

Vo štvrtok 22. februára nás čaká najväčší protest poľnohospodárov v histórii. Do ulíc a na cesty vyjde 4-tisíc poľnohospodárov s 2 200 kusmi techniky. Kde budú obmedzenia v Bratislave?

Ilustračný obrázok k článku Farmári idú na cesty, hrozí KOLAPS v doprave: Najväčšie dopravné obmedzenia budú v Bratislave
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

V pondelok sa na viacerých miestach Slovenska uskutočnil protest farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov. Vo štvrtok (22. 2.) ohlásila na celom Slovensku protest aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Protesty poľnohospodárov sa budú konať v mnohých slovenských mestách.

Mestá a niektoré hraničné priechody obsadia traktory a ďalšia technika. Niekde sa k Slovákom pridajú aj poľnohospodári z Česka, Poľska či Maďarska. Ide totiž o celoeurópsky protest zameraný proti niektorým zavedeným či pripravovaným pravidlám Európskej únie.

Nespokojní farmári

“Hlavným dôvodom nespokojnosti sú najmä obrovské množstvo byrokracie, ktoré Európska komisia kladie na poľnohospodárov a potravinárov, jej nereálne postavené zelené ciele a nedostatočná ochrana európskych trhov pred dovozmi ukrajinských komodít,” vysvetlila Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Na 37 miestach a dvoch hraničných priechodoch stretne viac ako 2 200 kusov poľnohospodárskej techniky.

“Vo všetkých mestách, kde sídlime, budú prebiehať protesty. Po hlavných cestných ťahoch sa v nich bude presúvať poľnohospodárska technika s odkazmi, prečo a za čo protestujeme,” uviedol pre Denník N Emil Macho, predseda SPPK.

Opatrenia polície

Polícia prijala mnohé opatrenia. Polícia podotkla, že bude na miestach presunov zabezpečovať verejný poriadok a usmerňovať dopravu. Zároveň odporúča vyhnúť sa ohláseným miestam presunov ťažkej techniky a protestov farmárov.

Na cesty vyrazia s traktormi od 9:00 h, ukončenie protestu je naplánované medzi 14.00 až 15.00 h. Poľnohospodárske stroje sa budú presúvať postupne v kolónach, na cestách môžu vznikať dopravné zápchy.

„Ak už daným úsekom prechádzate, žiadame vás o trpezlivosť, ohľaduplnosť a rešpektovanie pokynov polície,” uviedla.. Aktuálne dopravné obmedzenia zverejňuje na sociálnej sieti krajských policajných riaditeľstiev.

Do Bratislavy z dvoch smerov

Na asi najväčšie dopravné obmedzenia sa musia pripraviť vodiči v hlavnom meste. Farmári pôjdu do hlavného mesta z dvoch smerov.

Spoločné stretnutie traktorov zo smeru Podunajské Biskupice a Vajnory bude na Trnavskom mýte. Následne plánujú spoločný presun ulicami Šancová, Štefániková smerom na Palisády, zastávka traktorov a sprievodu pred budovou Zastúpenia EK na Slovensku. Odtiaľ sa presunú pred budovu parlamentu. Presun traktorov a protestujúcich naspäť po rovnakej trase.

🚜🚜🚜🚜 22. februára bude na cestách po celom Slovensku vyše 2️⃣0️⃣0️⃣0️⃣ traktorov. Sprievod desiatok, niekde aj stoviek...

Posted by Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora - SPPK on Sunday, February 18, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM