KAW Rôzne

Fantázia na nečakanom mieste. Odpadky ukryté pod farebnou mozaikou

Bežné kontajnerové stojiská nevyzerajú príliš vábne. Ak práve nevynášame smeti, obchádzame ich veľkým oblúkom. O tom, že nemusia pôsobiť odpudzujúco, sa môžete presvedčiť v Ružinove.

Ilustračný obrázok k článku Fantázia na nečakanom mieste. Odpadky ukryté pod farebnou mozaikou
Zdroj: bezpecne byvanie RYS

Projekt bezpečného bývania RYS prišiel s nápadom urobiť z kontajnerových stojísk atraktívne miesto. Na Martinčekovej vybudovali obrovský kvetináč. Celé stojisko je obité drevenými lištami, na streche rastú okrasné zelené rastliny.

Aj základ druhého zaujímavého stojiska tvorí kovová konštrukcia, ako ju poznáme bežne. Na ňu veľmi nápadito umiestnili puzzle zložené s veľkých farebných dielov – dajú sa v nich rozoznať postavy dospelých, detí, ale aj siluety mačiek a psov. Farebná mozaika, vytvorená podľa návrhu výtvarníčky Zuzany Cigánovej Mojžišovej, je pýchou okolia. Na tvárach okoloidúcich možno zbadať úsmev pri pohľade na netradičnú výzdobu.

Bezpečnosť a fantázia

Manažéra projektu Petra Grečku sme sa opýtali, ako vznikla iniciatíva vytvoriť spomínané stojiská: „Realizácia sa zrodila v rámci konceptu Bezpečné bývanie RYS, ktoré sa zameriava na zvyšovanie bezpečnosti v bytových domoch. Pochopili sme, že pri dosahovaní tohto cieľa musíme vykročiť aj za jeho hranice. Rovnako ako vo vnútri domu i mimo neho platí, že prostredie vychováva."

Ich zámerom bolo podľa slov Petra Grečku vytvoriť kontajnerové stojisko jedinečné svojím vzhľadom, ktoré bude sídlisko krášliť a nie obťažovať. Jednoducho stojisko, na ktoré bude radosť pozerať sa.

Ponuka pre Petržalku

Zaujímalo nás, ako by mali postupovať bežní obyvatelia sídliska, ak by takúto netradičnú stavbu chceli mať na dvore namiesto klasického nevábne vyzerajúceho stojiska. „Prvým krokom k výstavbe je vyriešiť otázku vzťahov k pozemku, na ktorom by malo stáť. Bytový dom musí daný pozemok vlastniť alebo mať uzatvorenú nájomnú zmluvu s vlastníkom pozemku. Následne je možné podať si žiadosť o schválenie drobnej stavby na stavebné oddelenie príslušnej mestskej časti.Konzultovať postup výstavby stojiska môžete aj na našej stránke www.bezpecnebyvanie.sk,“ dodáva Peter Grečka.

Momentálne sa takéto kontajnerové stojiská nachádzajú iba v Ružinove. Manažér projektu má však dobrú správu aj pre najväčšie slovenské sídlisko. „V spolupráci s firmou OLO ponúkame obyvateľom Petržalky možnosť získať finančný príspevok na vybudovanie originálneho kontajnerového stojiska v ich mestskej časti,“ dodáva.

Čítajte aj: Ružinov podporí nápady za viac ako 165-tisíc eur. Pozrite si vybrané projekty

kontajnerove stojiska
5
Galéria
Zdroj: bezpecne byvanie RYS
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM