Michaela Katonová Rôzne

Exotika na jazyku: Viete kde v Bratislave zoženiete suroviny na tradičnú ostrokyslú polievku?

Hlavné mesto disponuje množstvom rôznych reštaurácií, v ktorých môžu zákazníci ochutnať exotické jedlá, často pripravované zahraničnými kuchármi. Práve vďaka tomu si mnohí ľudia obľúbili netradičné chute, no nevedia kde by v hlavnom meste kúpili originálne suroviny.

Ilustračný obrázok k článku Exotika na jazyku: Viete kde v Bratislave zoženiete suroviny na tradičnú ostrokyslú polievku?
Zdroj: Dnes24.sk

Zahraničné potraviny získavajú na popularite aj v hlavnom meste. Ľudia si čoraz častejšie chcú dopriať exotiku na jazyku aj doma. Zisťovali sme preto, ako si vo vlastnej kuchyni môžete pripraviť ostrokyslú polievku aj to, kde kúpite originálne suroviny na jej prípravu.

Čínska ostrokyslá polievka sa podáva najmä v oblastiach Pekingu a Sichuanu. Zvyčajne má mäsový základ a často obsahuje prísady ako púčiky ľalie, Judášove ucho, bambusové výhonky a tofu. Samotný vývar je niekedy ochutený bravčovou krvou. Táto polievka je typická pre jej štipľavú chuť získanú z chilly a súčasne kyslú chuť, ktorú jej dodáva ocot.

Ingrediencie:

Všetky potrebné suroviny nájdete v predajni so zahraničnými potravinami Seoul Plaza na Bajkalskej 5/C. S výberom ochotne pomôže skúsený personál.

  • 1 tofu (čerstvé, ak je možnosť)
  • 60 gramov bravčovej panenky
  • 1 čajová lyžička sójovej omáčky
  • ½ čajovej lyžičky sézamového oleja
  • 1 čajová lyžička tapiokového škrobu (alebo kukuričného škrobu)
  • ½ hrnčeka bambusových výhonkov a za hrsť sušených alebo čerstvých hríbov (Judášovo ucho, uchovec bazový)
  • 1 malá hrsť sušených ľaliových púčikov
  • 1 čajová lyžička soli podľa chuti
  • 2 čajové lyžičky sójovej omáčky
  • 2 čajové lyžičky červeného ( alebo bieleho) ryžového octu
  • 1 čajová lyžička sézamového oleja
  • chilli (koľko znesiete)
  • 1 zázvor
  • 1 vajce

Príprava:

Mäso očistite od krvi a narežte na 2,5 centimetrové štvorčeky hrubé približne pol centimetra. Hríby nechajte odležať hodinu vo vode. Do hrnca dajte variť vodu, vložte očistené mäso. Zatiaľ si nakrájajte tofu, mrkvu, huby, bambusové výhonky a zázvor na malinké kocky.

„Čerstvé bambusové výhonky sa musia pred konzumáciou uvariť pretože sú horké a ťažko stráviteľné. Ich vonkajšie listy sú tvrdé a nebudú jedlé ani po uvarení, preto ich treba pred varením odstrániť,“ odporúčajú zamestnanci zo Seoul Plaza.

Do vývaru pridajte huby a výhonky. Rozpustite sójovú pastu, povarte štyri minúty na vysokom ohni. Keď zovrie, znížte plameň na stredný a povarte ďalších 10 min, následne pridajte do polievky. Postupne vkladajte nakrájaný zázvor, ľaliové púčiky, dochuťte chilly, opatrne sójovou omáčkou, sezamovým olejom a ryžovým octom.

Polievku stiahnite na slabý plameň a pridajte nakrájané tofu. V malom hrnčeku vody si rozmiešajte kukuričný škrob a za stáleho miešania prilievajte do polievky. Vajce poriadne rozmiešajte najskôr v miske a vylejte do polievky bez miešania.

Prvýkrát vám zrejme bude príprava polievky trvať minimálne hodinu, no na druhý či tretíkrát to zvládnete za 45 minút.

Prečítajte si tiež: Fenomén menom hamburger: Kde v Bratislave vám chutí najviac? Máte šancu ochutnávať a hlasovať

Zdroj: Dnes24 / Seoul Plaza

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM