Exotika na jazyku: Viete ako si pripraviť tradičné severoafrické jedlo kuskus?
Labužníkov čoraz viac láka chuť exotiky na tanieri. Dnes už za neobyčajnými chuťami cestovať nemusíme. Originálne recepty nám radi poskytnú i cudzinci žijúci v Bratislave.
Kuskus je hlavným pokrmom v severoafrickej kuchyni. „U nás je najrozšírenejším a zároveň slávnostným jedlom. Každá gazdinka by mala vedieť pripraviť kuskus,“ vysvetľuje majiteľ Orient potravín v Bratislave Hidbani Chiboub [šibub].
Výroba kuskusu nie je vôbec taká jednoduchá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Vzniká z múky vypracovanej na malé guľôčky podobné tarhoni veľmi precíznym spôsobom.
Ženy si vždy v lete zarobia cesto z múky, urobia si z neho guľôčky, ktoré nechajú vysušiť na slnku. Každá žena si urobí ročné zásoby v množstve aj sto kíl, pretože v zime kuskus nie je možné pripravovať.
Táto tradícia sa zachovala aj napriek tomu, že si už dnes môžete kúpiť kuskus ako polotovar v obchodoch. Domáca výroba chutí predsa len inak, ako tá priemyselná. „Kuskus jedávame v piatok, pretože piatok je pre nás sviatočný a oddychový deň tak, ako pre Európanov nedeľa,“ približuje Hidbani Chiboub a dodáva: „V piatok sa u nás robí rodinný obed, kedy sa podáva práve kuskus. Vždy príde aj pätnásť ľudí.“
Chiboub vrelo odporúča aj kuskus na sladko ako rýchle občerstvenie, napríklad s mliekom, hrozienkami a cukrom alebo s acidofilným mliekom a cukrom.
Zásadná je správna príprava
„Kuskus je tvrdá cestovina. Slováci ju veľmi nepoznajú, a tak kuskus zalievajú vodou. Ale správny kuskus je robený v špeciálnom hrnci na kuskus na pare. Gazdiná tento proces zopakuje aj trikrát. Po prvom raze zamieša cestovinu s maslom, aby nelepila a nespravila sa z kuskusu kaša,“ približuje postup prípravy Chiboub.
Keď je cestovina hotová, servíruje sa vo veľkej drevenej mise alebo v mise z ušľachtilej keramiky. Gazdiná misu naplní veľkým množstvom kuskusu, v strede urobí dierku a kuskus ozdobí naukladaním zeleniny v rôznych tvaroch. Navrch sa poukladá veľa mäsa a slávnostný obed sa môže začať.
Chiboub dodáva, že najlepšou, najslávnejšou a najoriginálnejšou prílohou ku kuskus je jahňacie mäso. Pripúšťa ale aj kurací variant. Zaujímavosťou je, že v Tunisku robia kuskus s rybou alebo s octupusom.
Najslávnejším kuskusom je podľa majiteľa Orient potravín kuskus so siedmimi druhmi zeleniny. Robí sa k nemu „červený guláš“, ktorý sa pripravuje z paradajok a červenej papriky, nesmie chýbať tekvica, patizón, cuketa, veľa mrkvy, kalerábu a petržlenu. Pre správnu chuť je veľmi dôležité pridať zmäknutý cícer.
V severnej Afrike existuje veľmi slávny mišung korenín, ras el hanout, čo môže byť zmes až päťdesiatich druhov korenín. Okrem korenín obsahuje aj paradajkový pretlak, červenú papriku, bobkový list, klinček a iné.
Ingrediencie na prípravu kuskus s mäsom (6 porcií):
1 kg mäsa
4 mrkvy
3 cukety
zelené fazule
cícer
kvaka
3 cibule
1 čl oleja
2 čl paradajok v konzervách
paprika
1 sáčok šafranu
1 čl škorica
čierne korenie
soľ
Príprava:
Hovädzie mäso nakrájame na kúsky, okoreníme a vložíme ho hrnca na kuskus. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, olej a chvíľu povaríme. Pridáme zeleninu s trochou vody a podusíme aby nám zelenina zmäkla. Keď je mäso skoro hotové, pridáme paradajky a zakryjeme pokrievkou. Cuketu pridáme 15 minút pred koncom, na varenie jej stačí kratší čas. Ak máte cícer konzervovaný, pridajte ho spolu s cuketou. Ak je cícer čerstvý, pridávame ho na začiatku varenia.
Čítajte aj: Exotika na jazyku: Polievka Tom yum vo vlastnej kuchyni? Vieme, kde v Bratislave zoženiete suroviny