Rôzne

Ročné "električenky" sú lacnejšie. Prečo sa však vodiči počas Európskeho týždňa mobility neodvezú zadarmo?

Ak ste majiteľom vodičského preukazu, možno ste sa aj vy tešili, že sa budete môcť odviezť bratislavskou MHD počas tohto týždňa zadarmo a ušetriť nejaké to euro.

Ilustračný obrázok k článku Ročné "električenky" sú  lacnejšie. Prečo sa však vodiči počas Európskeho týždňa mobility neodvezú zadarmo?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ak ste majiteľom vodičského preukazu, možno ste sa aj vy tešili, že sa budete môcť odviezť bratislavskou MHD počas tohto týždňa zadarmo a ušetriť nejaké to euro. Tento rok sa však kompetentní rozhodli inak a namiesto bezplatnej jazdy s „vodičákom“ sa ponúka počas Európskeho týždňa mobility cestujúcim možnosť kúpiť si ročný predplatný cestovný lístok so zľavou takmer 25 percent.

Prečo najazdíme s „vodičákom“ zadarmo?

Zároveň tiež platí 10-percentná zľava na všetky lístky zakúpené mobilnou aplikáciu Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK).

Na mnohé otázky vodičov, prečo bratislavský dopravný podnik (DPB) tentoraz neumožnil jazdu MHD s vodičským preukazom zadarmo, odpovedá DPB konštatovaním, že výsledok akcií nebol jednoznačný.

„V minulých rokoch mohli držitelia vodičských preukazov jazdiť celý týždeň zadarmo MHD, pričom sa dúfalo, že si na ňu zvyknú a už v nej zostanú. Výsledok akcíí bol však každý rok trochu otázny,“ píše DPB na sociálnej sieti.

Množstvo vodičov áut teda po minulé roky mohlo cestovať zadarmo. DPB si však myslí, že toto opatrenie neprinieslo do MHD nových pravidelných cestujúcich z áut.

„Naopak, vozidlá zrazu jazdili jeden týždeň oveľa plnšie, čo nebolo úplne príjemné ostatným cestujúcim a odradilo to aj množstvo potenciálnych cestujúcich s vodičákom,“ konštatuje DPB.

Presadnete z auta do MHD?

DPB na sociálnej sieti približuje, že si spolu s mestom uvedomuje chyby, ktoré MHD má a ich cieľom je to čo najskôr zmeniť.

„Po celej Bratislave sa začínajú budovať BUS pruhy, nakupujeme desiatky nových klimatizovaných vozidiel a teraz si ideme vyskúšať, ako by vodiči áut reagovali na zlacnenie lístkov. A nielen na týždeň, ale rovno na celý rok,“ vysvetľuje DPB.

DPB dúfa, že aktuálna zľava na predplatné lístky počas Európskeho týždňa mobility môže do MHD priniesť nových pravidelných cestujúcich. „Tí sa budú môcť celý rok rozhodovať, či pôjdu autom alebo využijú MHD, ktorú už majú zaplatenú,“ dodáva DPB.

Ak máte už „električenku kúpenú a zľavu v rámci týždňa mobility nemôžete využiť, nezúfajte. "Projekt lacnejších električeniek je v rámci Európskeho týždňa mobility len v testovacej prevádzke a chceme si overiť, ako by cestujúcich motivoval k cestovaniu MHD. Do budúcna síce nechceme nič potvrdzovať, ale rozhodne ani nič vylúčiť. Uvidíme, aký bude výsledok akcie,“ dáva DPB nádej na lacnejšie „električenky“ aj do budúcna.

Lacnejšie cestovanie

Zľavy ročných predplatných cestovných lístkov sa vzťahujú na všetky ročné lístky v integrovanom dopravnom systéme, teda po novom aj cestujúcich z Bratislavy do Trnavy a naopak.

„Predaj zvýhodnených ročných predplatných cestovných lístkov je možný v lehote 30 dní pred začiatkom ich platnosti,“ poukazuje BID. Výška zľavy sa pritom môže pohybovať od 32,50 do 226,50 eura, a to v závislosti od počtu a typu zakúpených zón.

Zľavy platia u všetkých štyroch dopravcov, teda Dopravného podniku Bratislava (DPB), Slovak Lines, Železničnej spoločnosti Slovensko a RegioJetu.

Ďalším benefitom pre cestujúcich je úprava ceny cestovných lístkov v mobilnej aplikácii IDS BK. Lístky si budú môcť cestujúci kúpiť s desaťpercentnou zľavou a zvýhodnenie bude platiť aj po Európskom týždni mobility (ETM).

BID tým znižuje cenu takto zakúpených lístkov na úroveň ceny elektronických cestovných lístkov, teda lístkov kupovaných prostredníctvom bezkontaktnej čipovej karty a elektronickej peňaženky.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Septembrové zmeny v MHD
6
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM