Ľuba Lesná Kultúra

Erekcia duše: Ide o platonický sex? Nie. O umenie

Erekcia duše je názov výstavy Martina Levinna. Výtvarníka, ktorý sa zaoberal najmä fotografiou a tou sa aj preslávil. Vrátil sa z Los Angeles na Slovensko a začal sa koncentrovať na maľbu. Divadlo Malá scéna STU predstavuje v týchto dňoch jeho doterajšiu maliarsku tvorbu.

Ilustračný obrázok k článku Erekcia duše: Ide o platonický sex? Nie. O umenie
Zdroj: Dnes24.sk

Výstavu pripraila kurátorsky Barbara Brathová. „Hoci nie je priamo o erotike, to ešte neznamená, aby ste ju na nej nemohli zažiť. Veď duševné orgazmy majú svoju ojedinelú silu, náboj a esprit,“ povedala na jej margo.

Expozícia je predajná a potrvá do 3. decembra 2014.

Kto je Martin Levinne

Narodil sa v Česku, ale vyrastal v Bratislave. V roku 1992 odišiel do Spojených štátov amerických, kde strávil 17 rokov. Študoval grafiku na prestížnom Art Institute v Los Angeles. Pracoval ako grafický dizajnér a art director v reklame a v médiách.

Od roku 2000 pôsobí ako fotograf v slobodnom povolaní. „Jeho klientmi boli filmové štúdiá Miramax, Sony Pictures, Warner Bros, Columbia, televízne spoločnosti MTV, HBO, VH1. Publikoval napríklad v Rolling Stone, New York Times, Washington Post, Reuters, Spiegel, Stern. Fotil pre značky Guess, Prada a Speedo,“ vymenovala Brathová.

Samostatné výstavy po svete

Autor svoje fotografie prezentoval na samostatných i kolektívnych výstavách v USA, v Japonsku, v Európe. Získal za svoju tvorbu mnoho ocenení.

„Je autorom cyklov Anjeli, alebo Všetko je inak. Túto sériu známych osobností slovenskej kultúry už prezentoval v SND v roku 2009,“ vysvetlila Brathová.

Počas života a tvorby sa striedavo hýbe v Los Angeles, NYC, Prahe a Bratislave. Po roku 2010 sa začal dôslednejšie venovať maľbe, ktorej výstupy prezentuje v Divadle Malá scéna STU ako premiérovú prezentáciu jeho maliarskej tvorby pod názvom Erekcia duše.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM