Aktualizované ts Rôzne

Električky sa vrátili na Štúrovú! S náhradnou X13 sa lúčime

Konečne sme sa dočkali. Po Štúrovej ulici začali premávať prvé električky. Od dnešného dňa sa opäť budeme môcť do práce zviesť električkami liniek č. 1, 4, 6 a 7. Náhradná X13 končí.

Ilustračný obrázok k článku Električky sa vrátili na Štúrovú! S náhradnou X13 sa lúčime
Zdroj: Dnes24.sk

Od dnešného dňa je obnovená prevádzka električkových liniek č. 1, 4, 6 po pôvodných trasách a zároveň je obnovená premávka električky linky č. 7.

Náhradná autobusová doprava na linke č. X13, ktorá nahrádzala linku č.1 premávajúcu z Hlavnej stanice na Šafárikovo námestie, od dnešného dňa premávať nebude.

Návratom električiek bude podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala Štúrova ulica znova žiť a plnohodnotne slúžiť Bratislavčanom. „Dvadsiateho januára 2014 bol posledný deň, kedy po Štúrovej ulici prešli električky, a odvtedy tu začala rekonštrukcia. Nám sa obrovskou snahou podarilo tento hendikep dohnať a už v novembri 2015 po Štúrovej chodili peší, v máji tohto roka bola ulica prístupná pre autá a dnes vidíte, že je aj pre električky,“ skonštatoval na dnešnom brífingu primátor.

Električky s cestujúcimi by mali cez Starý most do Petržalky premávať od začiatku letných prázdnin.

Stavebné práce na prvej časti nosného systému MHD do Petržalky sa skončili 15. decembra 2015. Vzápätí požiadalo mesto o začatie kolaudačných konaní.

Prvá kolaudácia týkajúca sa objektu Starého mosta sa začala 20. januára, následne boli podané návrhy na vydanie kolaudačného rozhodnutia aj na ostatné objekty.

Primátor Nesrovnal zároveň poďakoval Dopravnému podniku Bratislava za to, že hneď ako to bolo možné, uviedli električkovú trať do prevádzky.

„Chcem sa však hlavne poďakovať všetkým cestujúcim, ktorí zvykli cestovať električkou cez Štúrovu ulicu za ich trpezlivosť a ospravedlniť sa prevádzkarom za komplikácie spojené s výstavbou. Robili sme všetko preto, aby sme práce ukončili čo najskôr,“ dodal primátor s tým, že keď stavbu preberalo súčasné vedenie mesta, práce boli totálne podcenené.

Blížiace sa predsedníctvo

Spustenie električky primátor víta aj vzhľadom k blížiacemu sa predsedníctvu SR v Rade EÚ. „To, že otvárame Štúrovu pre električky práve v tomto čase, je pozitívne najmä z hľadiska obmedzenia premávky električiek cez Jesenského, ktoré súvisí s našim predsedníctvom a našou snahou zabezpečiť cestujúcim Bratislavčanom spojenie s touto časťou mesta,“ povedal primátor.

Ako informovala Bratislava24.sk hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová, mesto v tomto smere naďalej vedie rokovania s ministerstvom zahraničných vecí a policajnými a bezpečnostnými zložkami, s cieľom zabezpečiť hladký priebeh predsedníctva a prijať také dopravné opatrenia, aby v čo najmenšej miere obmedzovali Bratislavčanov.

„Už teraz je jasné, že určite nebude žiadna polročná výluka električkovej dopravy na Mostovej. Výluka bude trvať menej, mala by mať 2 etapy a najbližšia sa začne 25. júna,“ informoval primátor.

Výluky električiek

Prvá etapa výluky električiek Mostová – Jesenského bude trvať od 25. júna 2016 do 27. júla 2016 z dôvodu zvýšených bezpečnostných opatrení v okolí budovy Slovenskej filharmónie v období konania podujatí SK PRES. O ďalších termínoch bude hlavné mesto a Dopravný podnik Bratislava informovať.

Trasy obnovených liniek

Linka č. 1: Hlavná stanica – Starohorská – Radlinského – Obchodná – Námestie SNP – Jesenského – Mostová – Námestie Ľ. Štúra – Vajanského nábrežie – Šafárikovo námestie – Štúrova – Námestie SNP – Obchodná – Radlinského – Starohorská – Hlavná stanica

Linka č. 4: Dúbravka – Karlova Ves – nábrežie generála Svobodu – Most SNP – Vajanského nábrežie – Šafárikovo námestie – Štúrova – Špitálska – Krížna – Trnavské mýto – Vajnorská – Zlaté Piesky Smerom do Dúbravky sa trasa nemení.

Linka č. 6: Karlova Ves – nábrežie generála Svobodu – Most SNP – Vajanského nábrežie – Šafárikovo námestie – Štúrova – Jesenského – Námestie Ľ. Štúra – Nový most – nábrežie generála Svobodu – Karlova Ves

Linka č. 7: Rača (počas rannej dopravnej špičky)/ŽST Vinohrady – Račianska – Račianske mýto – Radlinského – Americké námestie – Špitálska – Námestie SNP – Obchodná – Radlinského – Račianske mýto – Račianska – ŽST Vinohrady/Rača

Električkou sme sa po Štúrovej zviezli naposledy v roku 2014. Po dva a pol roku sa už o niekoľko dní môžeme opäť previesť po zrekonštruovanej koľaji.

Čítajte aj: Primátor skontroloval prípravu zavedenia elektronických cestovných lístkov vo vozidlách MHD

Ilustračný obrázok

Po Štúrovej už premávajú električky
1
Galéria
Električky už premávajú po Štúrovej
16
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM