Webnoviny - Rôzne

Dzurinda nebude kandidovať v parlamentných voľbách

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 1. februára (WEBNOVINY) – Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda nebude kandidovať v najbližších parlamentných voľbách, tento svoj krok oznámil dnes, pričom k nemu dospel už cez víkend, ale rozhodnutie ešte chcel prekonzultovať so svojimi „spolubojovníkmi“ v strane. Dôvod Dzurindovho kroku súvisí so sériou podozrení, ktoré priniesol premiér Robert Fico a dotýkajú sa staršieho financovania SDKÚ-DS. Fico hovorí o podozrení z prania špinavých peňazí, Dzurinda to označuje za lož. “Volebná kampaň by mala byť súťažou programov, nemala by byť prostriedkom pre Roberta Fica na odpútanie pozornosti od obrovských škandálov a krádeží, ktorých sa dopustila jeho vláda," argumentuje Dzurinda, ktorý chce, aby kampaň bola o ľuďoch, o programoch a o skladaní účtov Ficovej vlády. „Robert Fico ma zaujíma len do tej miery, ako ho poslať preč, ako zbaviť Slovensko tejto obludnej politiky, na každom kroku robí Slovensku hanbu,“ povedal Dzurinda

Za druhý dôvod svojho odstúpenia z kandidátky označil Dzurinda nádej na stmelenie opozičnej kandidátky. „Ak chceme, aby Slovensko po voľbách nastúpilo iný kurz,… potrebujeme vytvoriť súčasnej vláde alternatívu," povedal. Myslí si, že šance na takéto stmelenie budú po jeho rozhodnutí nekandidovať silnejšie.

Dzurinda vyzýva Fica, aby prijal televízny duel v živom vysielaní. „Vyzývam Roberta Fica, aby konečne prestal zneužívať vládnu pôdu na stranícku politiku," vyhlásil Dzurinda a dodal, že chce, aby sa s ním Fico prišiel porozprávať na ihrisko, kde sa najlepšie sám pohybuje a ktoré si sám namaľoval, ktoré sa volá pranie špinavých peňazí. „Rád by som sa ho pýtal, koľko preprali špinavých peňazí v tomto volebnom období, alebo za prvej mojej vlády, kde jeho predchodcovia, ale aj súputníci tvorili nie bezvýznamnú súčasť," uviedol Dzurinda. Fico si môže vybrať deň, hodinu aj televíznu stanicu.

Dzurinda odmietol, že by po svojom rozhodnutí očakával ukončenie predkladania nových podozrení zo strany premiéra Fica, práve naopak. „Chcem sa mu plnou parou venovať,“ uviedol. Dzurinda sa chce s Ficom porozprávať o „skutočných zlodejčinách," ako tému nazval. „My sme všetko vrátili, žijeme z ruky do úst v SDKÚ-DS roky," povedal Dzurinda. V strane začínal s dlhom 80 miliónov korún po DÚ. „To Fico a títo jeho zbohatlíci, sociálni demokrati s hodinkami za dva milióny korún, títo mňa chcú kádrovať?" opýtal sa predseda SDKÚ-DS.

Dzurinda aj naďalej zostáva predsedom strany, ako povedal, „som v najlepších rokoch“, o lídrovi volebnej kandidátky sa rozhodne v primárnych straníckych voľbách. Dzurinda nepovedal, kto by ním mal byť, len naznačil, že to bude niekto z volebného tímu. K dnes zverejneným novým podozreniam o financovaní SDKÚ-DS v minulosti a možnosti prepojenia firmy pokladníka strany s firmou, ktorá získala hotel Forum sa na tlačovej besede nevyjadril. „Nechcem, lebo je to totálny blud," povedal. Na technické otázky je strana ochotná odpovedať písomne.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM