Správy

Dunajské projekty podporia štedrou sumou

Peniaze prispejú k zlepšeniu prístupu k vode a vybudovaniu slalomovej trate v Karloveskej zátoke, vybudovaniu pltnice a náučného chodníka pre splavy Malého Dunaja a ďalším zaujímavým projektom.

Ilustračný obrázok k článku Dunajské projekty podporia štedrou sumou
Zdroj: TASR

Témami diskusií druhého ročníka Fóra Dunajského fondu budú špecifiká miest na slovenskom toku Dunaja, aktivity bratislavského Starého Mesta na nábreží veľtoku i kvalitatívny rozvoj života krajiny v okolí rieky. Fórum sa uskutoční 22. septembra v bratislavskom Divadle Aréna.

Medzi pozvanými hosťami sú okrem primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala a predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša i predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš či primátori Štúrova a Komárna Eugen Szabó a László Stubendek.

Podľa programu uverejneného na webe Dunajského fondu bude mať na fóre pod názvom Riečny park ako spojivo dvoch hlavných miest svoju prezentáciu aj Národný park Donau-Auen.

Štedrý Dunajský fond

Fórum predstaví takisto podporené projekty v rámci prvej grantovej výzvy Dunajského fondu. Odborná komisia na konci apríla rozhodla o podpore šiestich projektov celkovou sumou takmer 27-tisíc eur.

Peniaze prispejú k zlepšeniu prístupu k vode a vybudovaniu slalomovej trate v Karloveskej zátoke, vytvoreniu a prevádzke kempingu pri osade Veľký Lél, vybudovaniu pltnice a náučného chodníka pre splavy Malého Dunaja, taktiež k postaveniu pamätníka pre obete holokaustu na nábreží v Komárne, spracovaniu možných urbanistických riešení dunajského nábrežia v Bratislave i rozvoju športovo-rekreačných aktivít pre verejnosť formou kurzov veslovania a organizovaných splavov na Dunaji.

Na druhom ročníku fóra zároveň vyhlásia druhú grantovú výzvu. Dunajský fond ako svoj projekt zriadila Stredoeurópska nadácia. Fond je otvorenou neziskovou platformou, ktorá združuje finančné, nefinančné a ľudské zdroje pre rozvoj verejnoprospešných aktivít a verejne prístupných priestranstiev v okolí slovenského toku Dunaja, vrátane Malého Dunaja.

Čítajte aj: DUNAJ: Oslávte dnes s Dunajom jeho veľký deň

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM