Rôzne

Dunajbus bude v čase dopravnej špičky premávať v 15-minútových intervaloch

Podľa navrhovaného cestovného poriadku by sa Šamorínčan počas pracovného dňa dostal do Bratislavy loďou približne za 35 minút.

Ilustračný obrázok k článku Dunajbus bude v čase dopravnej špičky premávať v 15-minútových intervaloch
14
Galéria

Cez pracovný týždeň sa v úseku Šamorín – Bratislava pohybuje denne približne 20-tisíc automobilov. V ranných či popoludňajších hodinách tak dochádza k rozsiahlym dopravným zápcham, ktoré spôsobujú pravidelné dvoj- až trojhodinové zdržanie.

Cestovný poriadok

Osobná vodná kyvadlová doprava medzi Bratislava-Devín a Vojka nad Dunajom už ale naberá reálnejšie rozmery. Združenie obcí pre miestnu dopravu po Dunaji Pro-Danubia si nechalo vypracovať prvé návrhy cestovných poriadkov Dunajbusu.

V čase dopravnej špičky by podľa návrhu mali plavidlá Dunajbusu premávať v 15-minútových intervaloch, mimo špičky každú hodinu. Na približne 50-kilometrovej trase Dunaja by malo premávať sedem plavidiel typu katamarán, ktoré budú schopné prepraviť približne 100 cestujúcich a 30 bicyklov.

Podľa navrhovaného cestovného poriadku by sa Šamorínčan počas pracovných dní loďou s odchodom 6:45 hod. dostal do prístavu pri Eurovei o 7:20 hod., do prístavu Aucafe o 7:26 hod. a do prístavu River park o 7:32 hod.

V pláne je vybudovanie šiestich nových prístavísk – v Kyselici, Vojke, Eurovea, Aucafe, River park a Devín, ktoré budú slúžiť ako zastávky s prístreškom a časť ako zastávky s občerstvením. Dokopy bude prístavísk deväť, tri už sú v Šamoríne, Hamuliakova a Čunove. Štúdia pre ďalšie napredovanie projektu má byť hotová vo februári 2019.

Zdroj: enviroportal.sk
Dunaj
14
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM