Rôzne

Dunaj netreba podceňovať, má aj neviditeľné spodné prúdy

Ľudia zvyknú podceňovať bezpečnostné pravidlá pri športovaní na Dunaji. Nedokážu zhodnotiť vlastné sily a zabúdajú na záchranné vesty. Rizikový je pritom jeho celý tok. Poukazuje na to Tibor Kulcsár z Komplexnej centrálnej záchrannej služby.

Ilustračný obrázok k článku Dunaj netreba podceňovať, má aj neviditeľné spodné prúdy
Zdroj: Dnes24.sk

Vlani sa v rieke Dunaj utopilo 14 ľudí, tento rok asi päť. O život prišiel takto nedávno i Martin Filko, šéf Inštitútu finančnej politiky a hlavný ekonóm ministerstva financií. Ľudia sa utopili na kajakoch, člnoch a počas plávania. V Bratislavskom kraji takto vlani zomrelo päť ľudí, v Nitrianskom tiež päť a v Trnavskom štyria ľudia.

„Pri rekreácii na Dunaji treba dbať na dobrý technický stav plavidla, záchranná vesta je nevyhnutná. Človek by mal vedieť prognózu počasia, potrebné je si tiež naplánovať trasu a zistiť na nej prípadné nebezpečenstvá,“ povedal Kulcsár.

Pri plavbe na člne sa treba podľa neho maximálne vyhýbať lodiam, záchranár radí zájsť s malým plavidlom k brehu. Odporúča všímať si plávajúce predmety na vode aj pod hladinou, ako stromy a konáre. „Tie ťažko viditeľné môžu byť príčinou havárie malého plavidla,“ uviedol. Je potrebné sa tiež vyhnúť miestam so silným prúdom a vodným vírom. Na Dunaji sú aj neviditeľné spodné prúdy. Plávať možno len na miestach bez lodí, prúdov a vodných vírov.

„Dunaj je pri každej našej plavbe iný, neustále ho spoznávame,“ povedal Kulcsár. Má však podľa neho veľa krásnych miest stojacich za návštevu, netreba však podľa neho zabúdať na bezpečnosť.

Prečítajte si tiež: Romantické prírodné kúpaliská nájdete kúsok za Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM