Rôzne

FOTO: Ulice Bratislavy zaplnili ľudia podporujúci Dúhový Pride aj pochod Hrdí na rodinu + VIDEO

Na jednej strane mesta vyjadrili názory ľudia podporujúci komunitu LGBTI a o kúsok ďalej sa stretli mamy a otcovia na pochode Hrdí na rodinu.

Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislave sa dnes konajú dva pochody. Účastníci zhromaždenia Hrdí na rodinu poukazujú na dôležitosť rodiny a nezastupiteľnú úlohu otca a mamy pre každé dieťa, Dúhový Pride zas upozorňuje, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu.

Hrdí na rodinu

Ôsmy ročník pochodu Hrdí na rodinu sa začal v sobotu popoludní na Rudnayovom námestí v hlavnom meste. Účasťou ho podporil aj predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

„To, prečo sme sa tu zišli, je iba to, aby sme ukázali radosť z rodiny. To, že deti potrebujú otca a mamu. Pre nás sú deti to najdôležitejšie a chceme, aby sa im dostalo to najlepšie,“ povedal jeden z organizátorov pochodu Anton Chromík z občianskej iniciatívy Hrdí na rodinu.

Organizátori pochodu nemajú žiadne požiadavky na zmenu aktuálnej legislatívy. „Myslíme si, že je vhodné, aby bol zachovaný tento stav a dokonca chceme, aby zostala rodina výnimočná v spoločnosti,“ uviedol Chromík. Ďalší organizátor Marek Nikolov hovorí, že občianska iniciatíva sa nikdy dialógu s liberálmi nebránila. Nezdá sa mu však aktuálne vhodné, aby sa tieto dva pochody stretli.

Dúhový Pride

Dúhový PRIDE Bratislava aj tento rok nadväzuje na myšlienku podobných sprievodov po celom svete. Upozorňuje, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. Je farebnou prechádzkou po meste, počas ktorej sa k LGBTI ľuďom pridávajú ich rodiny, priatelia, kolegovia a známi, aby ukázali, že ide o úplne bežných ľudí na Slovensku.

Podľa odhadov prišlo na Dúhový Pride okolo osem až desaťtisíc ľudí.

Dnešný Dúhový Pride, ktorý sa začal na Hviezdoslavovom námestí, podporil aj primátor Bratislavy Matúš Vallo a viac ako 30 veľvyslanectiev na Slovensku. Účastníkom pochodu sa tiež prihovorila ombudsmanka Mária Patakyová. Okolo 16:30 hod. vyrazil Dúhový pochod do ulíc Starého Mesta.

Žiadajú právnu ochranu

Gejovia a lesbičky chcú poukázať na to, že aj oni majú právo na spokojný a šťastný život na Slovensku. LGBTI priaznivci chcú tento rok vyzvať politikov, aby tému LGBTI nezneužívali vo svojich predvolebných kampaniach. „Vyzývame politikov, aby s tým prestali a začali riešiť reálne problémy, ktoré na Slovensku majú. Najväčším problémom našej komunity je, že tu stále neexistuje žiadna právna ochrana pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny,“ uviedol organizátor Dúhového Pridu Martin Macko.

Hovorí, že do budúcna by chceli s mestom Bratislava nájsť iný spoločný verejný priestor v centre mesta. „Kapacitne nám Hviezdoslavovo námestie nestačí. Nemôžeme si tu dovoliť mnoho iných aktivít, ktoré by sme chceli,“ povedal Macko.

„Každý rok máme aj menšie bezpečnostné opatrenia. Tento rok je nasadených menej policajtov ako v minulosti,“ informoval Macko. Na priebeh oboch pochodov dohliada dostatočný počet policajtov z radov Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. „Nasadené sú zložky kriminálnej, poriadkovej aj dopravnej polície,“ priblížil bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Zdroj: Dnes24.sk
Hrdí na rodinu a Dúhový Pride 2019
22
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM