Rôzne Samospráva

Dúbravka má rozpočet na rok 2018. Najviac peňazí pôjde do vzdelávania a opráv

Dúbravskí poslanci schválili rozpočet na rok 2018. Samospráva bude hospodáriť so sumou 14 483 000 eur

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka má rozpočet na rok 2018. Najviac peňazí pôjde do vzdelávania a opráv
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

Bratislavská mestská časť Dúbravka má rozpočet na rok 2018. Poslanci ho schválili na utorkovom (12. 12.) zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Dúbravka bude hospodáriť s mierne prebytkovým rozpočtom, v príjmovej časti vo výške 14 483 000 eur a vo výdavkovej časti 14 475 000 eur. Prebytok predstavuje sumu 8-tisíc eur. Bratislava24.sk informovala Lucia Marcinatová z miestneho úradu.

„Prvýkrát je rozpočet Dúbravky rozvojový,“ hodnotil prednosta úradu Rastislav Bagar. Vysvetlil, že miestny úrad sa rozhodol navrhnúť tipy investícií v prospech rozvoja mestskej časti.

Ide napríklad o investíciu do renovácie školských budov a objektov, rekonštrukcie detských ihrísk, v súvislosti s obnovou kultúrneho domu do projektovej dokumentácie DKD, vybudovanie parkovacích miest na Hanulovej či nákup referentského vozidla pre Oddelenie sociálnych vecí a zdravotníctva.

Vzdelávanie je prioritou Dúbravky, mestská časť chce preto pokračovať v investovaní do školstva a školských objektov. „Tento rok sme otvorili novú materskú školu na Fedákovej, druhým krokom v budúcom roku bude otvorenie materskej školy na Pedagogickej akadémii Bullova. Táto materská škola bude svojím spôsobom jedinečná,“ priblížil prednosta Bagar. Na pedagogickej akadémii sa totiž učia budúce vychovávateľky, ktoré tak na prax nebudú musieť nikam cestovať, ale budú praxovať priamo v budove školy. Mala by tu tiež vzniknúť aj trieda pre deti mladšie než tri roky.

Zobrali si úver

Prednosta úradu vysvetlil zmeny, ktoré navrhla mestská časť v rozpočte a aj úver, ktorý chce Dúbravka investovať do rekonštrukcií. „Museli sme vypustiť realizáciu pešej zóny na ulici M.Sch.Trnavského aj kompletnú rekonštrukciu Hanulovej ulice.“

Na investície v prospech rozvoja mestskej časti a obyvateľov, ako ich nazval prednosta Bagar, bude mestská časť čerpať úver vo výške 990-tisíc eur. Z úveru plánuje mestská časť zatepľovať tri materské školy, rekonštruovať telocvične a priľahlé sociálne zariadenia, projektovú dokumentáciu domu kultúry či vybudovanie parkovacích miesta na Hanulovej.

Ďalšie investície

Poslanec Juraj Káčer pripomenul, že investícia do školských objektov ako napríklad zateplenie materských škôl v budúcnosti ušetrí prostriedky. Keďže je zároveň mestským poslancom za Dúbravku, spomenul aj plánované investície hlavného mesta v mestskej časti. „V mestskom rozpočte je zakotvená prestavba Harmincovej ulice na štvorpruh, rekonštrukcia podchodu Damborského, oprava bazéna na kúpalisku Rosnička či tribúny a strojovne na zimnom štadióne na Harmincovej ulici.“

Mestský poslanec spomenul aj predĺženie Saratovskej ulice smerom na obchodné centrum Bory. „Primátor sa zaviazal rokovať s ministrom,“ priblížil. Starosta Martin Zaťovič dodal, že mesto má okrem toho v budúcom roku opravovať aj druhý podchod pri Obchodnom dome Saratov.

Predseda komisie športu Branislav Semančík komentoval zlý stav telocviční, ktorým sa komisia pravidelne zaoberá. „Kto nerobí, ten nemá výdavky, otázka je, či sa máme zaradiť medzi mestské štvrte, ktoré nemajú výdavky, úlohou samosprávy je však poskytovať službu človeku.“

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM