Maros Palesch Rôzne

Dubovú a Častú už spojil most

BRATISLAVA - ČASTÁ, 13.06.2011. Provizórny most medzi obcami Dubová a Častá je už prejazdný. V sobotu podvečer ho otvoril predseda Bratislavskej župy Pavol Frešo spolu so starostom Píly Radovanom Mičunekom.

„Je to iba mala náplasť na všetky škody a na tú traumu, ktorú ľudia v tomto regióne zažili. Most slúži pre 10-tisíc ľudí, a preto ma veľmi teší, že sa ho podarilo sprejazdniť v takej krátkej dobe a v predstihu,“ povedal župan počas otvorenia mosta. Ako ďalej uviedol, most má bezpečnostné prvky, a sú naň urobené nájazdy, takže vozidlá cez neho môžu plynulo prechádzať.

Provizórny most stavala župná spoločnosť Regionálne cesty Bratislava. Most je s obmedzenou jednosmernou a semaformi riadenou prevádzkou. Ťažká nákladná doprava (nad 20 ton) je na moste vylúčená. Pavol Frešo zároveň zdôraznil, že je to iba dočasné riešenie.

„Nový – trvalý most by mal byť postavený do konca jesene. Presná cena mosta bude známa po vyhotovení projektu,“ dodal župan. Tempo výstavby provizórneho mosta ocenil aj starosta Radovan Mičunek, ktorý ako povedal, neveril, že sa to stihne tak rýchlo.

Pôvodný most sa zrútil v utorok v noci počas prívalových dažďov, ktoré zasiahli viaceré obce Malokarpatského regiónu. Na pomoc postihnutým obciam povodňami môže prispieť aj verejnosť. Bratislavská župa v spolupráci s Modrými anjelmi zriadila darcovský účet pod názvom **„Pomoc občanom zasiahnutým záplavovou vlnou" – 4013783647/7500. **Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na obnovu postihnutých obcí povodňami.

Najhoršia situácia je stále v obci Píla, kde voda strhla desiatky metrov brehu aj s cestu a ľudia ostali odrezaní od sveta. Obyvateľom aktuálne pomáha 120 dobrovoľníkov. Môžu sa prihlásiť aj ďalší. Modrí anjeli v spolupráci s obecným úradom v Píle a Bratislavským krajom zriadili priamo v obci centrum pomoci Koordináciu dobrovoľníckej činnosti zabezpečuje RISC centrum v budove osvetovej besedy vedľa obecného úradu v Píle v čase od 7.00 do 24.00 každý deň až do odvolania. Mailový kontakt je zabezpečený na adrese modrianjeli@gmail.com, telefonicky je možné sa s centrom spojiť na čísle 0944/ 171 272.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

NOVY_MOST
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM