Maros Palesch Rôzne

DSS Hestia poskytuje sociálne služby už 20 rokov

Domov sociálnych služieb Hestia v Pezinku, ktorý je v pôsobnosti Bratislavskej župy, poskytuje sociálne služby ľuďom so zdravotným znevýhodnením už 20 rokov. Pri tejto príležitosti sa konala v Kultúrnom centre Pezinok slávnostná akcia, na ktorej vyst

Kapacita zariadenia je 20 miest – 10 na ambulantný, resp. denný pobyt a 10 na týždenný pobyt. Podľa bratislavského župana Pavla Freša majú klienti práve vďaka nízkej kapacite zariadenia možnosť využívať sociálne služby v rodinnej atmosfére a so zameraním na individuálny prístup. „Naše zariadenie dáva ľuďom so zdravotným znevýhodnením príležitosť dostávať odbornú a profesionálnu podporu. Zároveň pritom nestratia kontakt s rodinou, čo považujem za veľmi dôležité,“ poznamenal župan.

Zariadenie poskytuje klientom odbornú pomoc a starostlivosť, čas trávia v kolektíve a tiež dostávajú nové podnety na rozvoj, ktorý je síce oneskorený, ale neustále pomaly napreduje aj v dospelom veku. Jednou z prvoradých úloh DSS Hestia je snaha začleňovať ľudí s mentálnym postihnutím do bežného života. Samozrejmosťou sú vychádzky do mesta, návštevy cukrární, kaviarni, nakupovanie, pravidelne účasti na podujatiach v Malokarpatskej knižnici, Centre voľného času, ako aj zapájanie sa do mestských podujatí. DSS Hestia tiež spolupracuje so základnými a strednými školami v regióne. Vzhľadom na to, že z detí sa stali dospelí ľudia, v posledných rokoch kladie zariadenie väčšiu pozornosť na pracovnú terapiu. Služby klientom poskytuje 17 zamestnancov.

Zariadenie sociálnych služieb vzniklo v r. 1992. Prvým zriaďovateľom bol Okresný úrad Bratislava – vidiek, iniciátorom boli rodičia postihnutých detí, pretože v blízkom okolí neexistovali služby, ktoré by zabezpečili starostlivosť ich deťom počas ich pracovnej doby. Organizácia sa pôvodne volala Ústav pre mentálne postihnuté deti s týždenným a denným pobytom, po roku sa začal používať nový názov Hestia – zariadenie sociálnej starostlivosti. Názov je vypožičaný z antickej mytológie. Hestia bola grécka bohyňa, ochrankyňa domáceho kozubu, požehnania a útočišťa všetkým.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

DSS PEZINOK
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM