Nina Táborská Kultúra

Držiteľ cien World Press Photo Kratochvíl bude mať slovenskú výstavnú premiéru v Bratislave

Svetoznámy český fotograf Antonín Kratochvíl, ktorý dlhodobo pôsobil v USA, bude mať na Slovensku výstavnú premiéru. Uskutoční sa v termíne od 8. októbra do 2. novembra v Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Držiteľ cien World Press Photo Kratochvíl bude mať slovenskú výstavnú premiéru v Bratislave
Zdroj: TASR

„Nielen bratislavským milovníkom fotografie predstaví pestrý prierez z tvorby, ktorá je výrazne poznamenaná jeho vlastnou skúsenosťou. Obrazmi a emóciami utečenca, ktorý bol nútený opustiť svoju rodnú zem,“ uviedla Petra Darovcová z Českého centra v Bratislave.

To, čo si ľudia budujú celý život – domovinu

Retrospektívna výstava Domovina / Homeland ponúkne 32 veľkoformátových snímok, ktoré Kratochvíl vytvoril v rôznych časových obdobiach. Nezávisle na seba zobrazujú osudy ľudí, ktorí vplyvom vojny, ekologických katastrof či iných udalostí stratili a znovu nachádzali svoj domov.

Sú tvrdou, avšak reálnou výpoveďou o sociálnych podmienkach, životnom prostredí a kultúre, s ktorými sa autor v priebehu svojej práce fotodokumentaristu konfrontoval. Jeho snahou nie je divákovi ukazovať rozuzlenie, ale núti ho precítiť a zamyslieť sa nad obrazmi každodenného života, ktorý môže okamžite vziať všetko, čo si ľudia budovali celý život – domovinu.

Antonín Kratochvíl

Narodil sa v Lovosiciach (1947), kde jeho otec vlastnil fotoateliér. V roku 1949 musela jeho rodina Lovosice opustiť. Otec bol donútený pracovať v továrni a malý Antonín vyrastal v pražskom Karlíne. Z politických dôvodov nemohol študovať, preto v roku 1967 emigroval do zahraničia.

Vyštudoval Akadémiu Gerrita Rietveltda v Holandsku. V roku 1972 odišiel do Spojených štátov, kde fotografoval pre prestížne noviny a časopisy. Okrem množstva iných ocenení získal tri ceny na svetovej novinárskej súťaži World Press Photo. V roku 2011 sa vrátil do Čiech, kde aktívne pôsobí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM