Anabela Mikušiaková Rôzne

Ako chutí Draxlerova hipsterská kuchyňa? Niektorým žiakom ministerské jedlá chutia, iným príliš nevoňajú

Tofu, bulgur, tekvica hokkaido či ryby sa medzi školákmi udomácňujú iba pomaly. U detí boduje osvedčená klasika - kuracina s ryžou a kompótom.

Ilustračný obrázok k článku Ako chutí Draxlerova hipsterská kuchyňa? Niektorým žiakom ministerské jedlá chutia, iným príliš nevoňajú
Zdroj: TASR

Nátierka z tofu syra so šunkou, tekvicovo-mrkvová polievka so zázvorom, ale aj hovädzí tokáň s fazuľkovými strukmi. To je iba niekoľko receptov, ktoré zaviedlo ministerstvo školstva ešte pod vedením bývalého šéfa Juraja Draxlera do školských jedální. Ako sa ujali medzi žiakmi?

Bulgur boduje

„Zdravé“ recepty z dielne ministerstva školstva vyvolávali vášne už po ich zverejnení. Kým jedni vítali brokolicovo-karfiolovú polievku či prívarok z tekvice hokkaido s nadšením, iní pochybovali, že budú deťom chutiť. Žiaci z bratislavských škôl ich prijali rôzne.

„Deti ťažko prijímajú nové recepty. Niektorí im chutia, iné nie,“ uviedla vedúca školskej jedálne na Budatínskej Darina Fazekašová.

Naopak v školskej jedálni na Dudovej ulici hipsterské recepty od ministerského úradu chutia. „Draxlerove recepty sa ujali. Ja som vyskúšala už všetky. Používame bulgur ako novú potravinu, ktorá predtým nebola a deti to majú radi,“ zhrnula vedúca jedálne Zdenka Pokorná.

Pozitívne ohlasy na netradičné receptúry evidujú aj v školskej jedálni na Gessayovej. „Recepty sa ujali a my sa nemôžeme sťažovať. Deti ich pekne jedia. Majú radi omáčky, cestoviny a bulgur so strukovinou,“ poznamenala vedúca jedálne Martina Durajová.

Víťazí klasika – kurča s ryžou

Nové recepty si vyslúžili prezývku hipsterské najmä pre nezvyčajné či málo používané suroviny. Bulgur – zdravá obilnina, tofu, králičie mäso či zázvor sú pre nejedného školáka novinkou. Mnohé z receptov neobsahujú mäso, hoci práve mäsité jedlá patria medzi najobľúbenejšie.

Boduje klasika – kuracina s ryžou. „Deti milujú kuracie stehno a ryžu, len im k tomu treba pridať kompót. Tiež majú radi husté polievky,“ zhodnotila Fazekašová.

Školáci vraj obľubujú i hovädzinu. Naopak, pri rybách sa názory vedúcich školských jedální rôznia. Kým niekde sa tešia obľube, inde nechutia. „Hovädzí tokaň s fazuľkovými strukmi deťom veľmi chutil, aj bravčové placky so zeleninou a orechami. Naopak deti nechcú jesť ryby,“ zhrnula vedúca školskej jedálne na Prokofievova Jana Havrilová.

V školskej jedálni na Budatínskej si zas recepty z rýb nevedia vynachváliť. „My sme zaradili všetky celozrnné veci, špaldovú múku aj trstinový cukor. Rybacie recepty sú obľúbené,“ dodala Fazekašová.

Tofu ako náhrada

Tofu je jednou z najčastejších surovín v zdravých receptoch. Považuje sa za rastlinnú náhradu syra a využíva sa nie len v nátierkách, polievkach, ale aj ako samostatné hlavné jedlo. Takým je napríklad syr tofu s kyslou kapustou. Niektoré deti ho prijali, iné nad ním ohŕňajú nos.

„Nátierky deti zjedia, tofu od syru nerozoznajú, takže ich zjedia,“ poznamenala Pokorná. Dodala, že deťom chutia aj netradičné polievky.

Jej slová potvrdila aj vedúca školskej jedálne Havrilová: „Tekvicovo mrkvová polievka so zázvorom bola veľmi dobrá aj slovenská polievka s lahôdkovým syrom tofu.“

Samostatné tofu však deťom zväčša nechutí. Problém s ním majú aj školáci na Budatínskej. „Tofu nie je obľúbené. Snažím sa ho zaraďovať aspoň do nátierok a polievok, ale keď z neho pripravíme hlavné jedlo, tak si môžeme nachystať kýble,“ dodáva Fezekešová.

Prečítajte si tiež: Viete koľko králičieho mäsa potrebujete na 900 obedov v školskej jedálni?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM