ELA Rôzne

DRAMATICKÁ plavba Slovákov: Na loď známeho podnikateľa zaútočili dravé kosatky!

Účasť slovenskej posádky na medzinárodnej regate bola ohrozená cieleným útokom kosatiek. Slováci tak na plavidle zažili chvíle hrôzy.

Ilustračný obrázok k článku DRAMATICKÁ plavba Slovákov: Na loď známeho podnikateľa zaútočili dravé kosatky!
9
Galéria

Slovenská loď SWAN vyrazila z materského prístavu Punat (HR) na preplavbu cez Atlantický oceán ako účastník medzinárodnej jachtárskej regaty ARC. Posádku plachetnice SWAN tvoria prevažne zamestnanci známeho slovenského operátora 4ka.

Útok kosatiek

Plavidlo sa na more vydalo z chorvátskeho prístavu Punat, odkiaľ sa malo dopraviť až na druhú stranu Atlantického oceánu. Dňa 7. novembra loď vyplávala na poslednú etapu preplavby zo španielskej Marbelly na Kanárske ostrovy. Podvečer loď vplávala do Gibraltarskej ú­žiny.

Do destinácie sa slovenským moreplavcom nepodarilo doplaviť. Ich loď krátko po tom, ako sa dostala na voľné more, napadla skupina kosatiek.

Na úrovni mesta Tariffa sa kapitán rozhodol prekrižovať plavebné dráhy veľkých lodí a priblížiť sa k africkému pobrežiu. Vzhľadom na hustú lodnú premávku a pretrvávajúci silný prílivový protiprúd spustil oba motory.

Ako opisuje posádka plachetnice SWAN, útok sa odohral po zotmení, kedy posádka lode zaznamenala dva silné údery do trupu lode v asi 10-sekundovom rozostupe. Kormidelník hlásil, že do kormidla niečo narazilo.

Poškodené kormidlá

Keďže posádka už ďalšie nárazy nezaznamenala, napriek tomu, že mala vedomosť o potopení poľskej plachetnice kosatkami na približne rovnakej polohe pár dní predtým, vyhodnotila incident ako náraz do neznámeho predmetu v mori a pokračovala ďalej v plánovanej plavbe.

Loď priplávala 11. novembra v poobedňajších hodinách po štyroch dňoch na otvorenom mori a 600 námorných mílach do prístavu Puerto Deportivo na ostrove Lanzarote. Po vizuálnej kontrole trupu lode bolo zistené závažné poškodenie oboch kormidiel.

„V lodenici dohadujú opravu tak, aby loď stihla medzinárodnú regatu štartujúcu v nedeľu 19. novembra, kde ako jediná posádka háji slovenské farby,“ opísal aktuálnu situáciu pre Dnes24 Juraj Ondriš, predseda predstavenstva SWAN a šéf operátora 4ka, ktorý je súčasťou posádky napadnutej lode.

Podobný prípad sa stal aj pred pár dňami. Pri pobreží Maroka v severnej Afrike sa potopila poľská jachta. Stalo sa tak potom, ako na ňu približne 45 minút útočili kosatky.

Na posádku slovenskej lode zaútočili kosatky
9
Galéria
Zdroj: SWAN
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM