Aktualizované Kultúra

Dotácie pre kultúru oslovili takmer 500 žiadateľov. Najviac žiadostí je v oblasti divadla a tanca

Do 1. februára 2016 mohli žiadatelia o kultúrne dotácie posielať žiadosti so všetkými prílohami na Úrad Bratislavského samosprávneho kraja. Druhá výzva Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry bola vyhlásená 30. novembra 2015.

Ilustračný obrázok k článku Dotácie pre kultúru oslovili takmer 500 žiadateľov. Najviac žiadostí je v oblasti divadla a tanca
Zdroj: TASR

„Bratislavský samosprávny kraj plánuje aj v tomto roku podporovať kultúru v kraji Regionálnou dotačnou schémou na podporu kultúry, ktorá vychádza zo schválenej stratégie rozvoja kultúry v Bratislavskom samosprávnom kraji 2015–2020. Tento rok podporíme kultúru sumou 800-tisíc eur,“ vyjadril sa bratislavský župan Pavol Frešo, ktorý považuje takýto kultúrny mechanizmus za prelomový.

Počet žiadostí sa oproti predošlej výzve zdvojnásobil. K stanovenému dátumu bolo registrovaných 487 žiadostí v celkovej žiadanej sume 4 606 858 eur.

Z deviatich oblastí eviduje BSK najväčší počet žiadostí, až 90, v požadovanej sume 870 035 eur v oblasti Podpora ochrany a prezentácie kultúrneho dedičstva.

Najvyššia žiadaná suma je však v oblasti Podpora divadla a tanca a to 74 žiadostí v celkovej sume 892 645 eur.

Žiadosti o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry pre rok 2016 predkladali žiadatelia aj v ďalších siedmych oblastiach a to Podpora ľudovej a neprofesionálnej kultúry, Podpora pamäťových aktivít a činností, Podpora audiovizuálneho umenia, Podpora literatúry, Podpora výtvarného umenia, Podpora hudobného umenia, Podpora medziodborových umeleckých aktivít.

Regionálna dotačná schéma je historicky prvá samostatná dotačná schéma na podporu kultúry na princípe nezávislého odborného rozhodovania na Slovensku. Žiadosti opäť posúdila nezávislá deväťčlenná rada BSK pre kultúru a umenie.

„V roku 2015 bolo cez tento program podporených 115 projektov celkovou sumou 400-tisíc eur. Tento rok plánuje Bratislavský samosprávny kraj z dotačnej schémy na podporu kultúry rozdeliť 800-tisíc eur,“ informovala Lucia Forman Habancová, hovorkyňa BSK.

Prečítajte si aj: Netradičná výstava v bratislavskej Bibiane: Návštevníci môžu hravo zažiť textil aj dotvoriť výstavu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM