KAW Rôzne

Dostihová dráha: Adrenalín na zelenej lúke

Boli ste už na dostihoch? Ak nie, určite sa tam vyberte. Oddýchnete si a na chvíľu sa stanete súčasťou zaujímavej komunity ľudí na jednom z najkrajších miest v Petržalke.

Ilustračný obrázok k článku Dostihová dráha: Adrenalín na zelenej lúke
Zdroj: TASR

Na tribúne si určite všimnete nervózne postávajúcich mužov, ktorí zvierajú v rukách dostihový program. V ich blízkosti sa držia elegantne oblečené dámy s klobúkmi na hlavách. Trocha ďalej kričia deti, ktoré si tiež vyhliadli svojho favorita. Dozerajú na nich rodičia, ktorí často ani nevedia, o čo tu presne ide, ale sú spokojní, pretože zaujímavejší víkendový program tak ľahko nevymyslíte.

Závodisko v Starom háji je otvorené pre každého. Desaťročia je neoddeliteľnou súčasťou Petržalky.

Pálffyho dostihové lúky

Jazdectvo a dostihový šport má v Bratislave dlhú a bohatú tradíciu. Prvý dostihový klub tu vznikol už v r. 1839. Neskôr, keď založili Bratislavskú klusácku spoločnosť, na dostihovú dráhu vyčlenili časť pálffyovských pozemkov na pravom brehu Dunaja. Stalo sa tak v roku 1902 a dostihový šport sa definitívne usadil v Petržalke. Lúky, na ktorých kone súťažili, sa rozprestierali približne v miestach dnešného Mánesovho námestia. O tridsať rokov neskôr ich rozparcelovali na záhrady.

Kone aj chrty

Dostihovú dráhu, ako ju poznáme dnes, otvorili v roku 1960. Nasledujúcich desať rokov nemal dostihový areál vysokú úroveň a stagnoval. Popri výstavbe sídliska ho však zmodernizovali a dnes patrí medzi najprestížnejšie dostihové dráhy v Európe. Takmer každú nedeľu môžete navštíviť klasické dostihy, z času na čas kone prepustia miesto chrtom. Najviac návštevníkov má Jarná cena kobýl, Veľká jarná cena, Derby a tiež medzinárodná súťaž Turf-gala.

Stále sa niečo deje

Počas celého roka sa areál využíva na rôzne akcie. Nielen ľudia zo sídliska si obľúbili Dni Petržalky. Vtedy dostihová dráha praská vo švíkoch. Organizujú sa tu aj Veľkonočné a Vianočné trhy, šarkaniády či súťaže pre milovníkov psov. Pamätníci sem radi chodievali na sobotnú burzu, kde sa dalo zohnať všetko možné.

Najbližšie sa dvere závodiska v Starom háji otvoria v nedeľu 22. mája. Súťažiť sa bude o 24. Veľkú jarnú cenu.

Čítajte tiež: Noc múzeí si môžete užiť netradične. Zdarma vás zvezú historické vozidlá

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM