Rôzne

Dopyt po bytoch v Bratislave je stále veľký, ich ceny však rastú príliš rýchlo

Na bratislavskom trhu s nehnuteľnosťami stále prevyšuje dopyt nad ponukou. Predaj bytov sa v októbri oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zdvojnásobil. Odborníci však upozorňujú, že ceny nehnuteľností rastú príliš rýchlo a začínajú dosahovať hranice tesne pred prasknutím realitnej bubliny.

Ilustračný obrázok k článku Dopyt po bytoch v Bratislave je stále veľký, ich ceny však rastú príliš rýchlo
Zdroj: Dnes24.sk

Súčasná ponuka a dopyt preukazujú podľa realitnej kancelárie Lexxus ustálený trend na trhu. Ako uviedol jej analytik Peter Ondrovič, začiatkom 4. štvrťroka tvorilo ponuku v Bratislave 99 aktívnych projektov.

„V poslednom kvartáli pribudlo do ponuky zaujímavé množstvo nehnuteľností zo siedmich nových projektov a piatich nových etáp v existujúcich projektoch,“ priblížil.

Prečítajte si aj: Ďalšie nové byty v Bratislave: Súbor ôsmich bytových domov vyrastie v blízkosti obchodného centra Dubrawa

Dobrú situáciu na trhu podľa neho signalizuje aj dopyt po bytoch. Ku koncu 3. štvrťroka sa v projektoch na bratislavskom rezidenčnom trhu zazmluvnilo 875 bytových jednotiek.

„Odozva zo strany záujemcov o tieto byty je, samozrejme, viditeľná a dá sa teda očakávať, že s príchodom ponuky ďalších atraktívnych projektov na trh dopyt ešte porastie,“ predpovedá Ondrovič.

Konateľ realitnej kancelárie Herrys Filip Žoldák pripomenul, že mnohí kupujúci odkladali svoje rozhodovanie na obdobie výhodnejších podmienok na trhu, ktoré naďalej pretrváva.

„Z našich skúseností a štatistík plynie fakt, že predaj sa za október tohto roka zvýšil dvojnásobne oproti októbru 2014. Nákupný apetít po bytoch z papiera stále rastie,“ zhodnotil. Ako dodal, 84 % bytov v jednom z nových projektov sa vypredalo za 10 pracovných dní.

Prečítajte si aj : Na Fuxovej v Petržalke začínajú v týchto dňoch s výstavbou bytov

"Veľkým trendom je vzdelanosť klientov, ktorí k nám prichádzajú. Poznajú situáciu a ceny na trhu, sú orientovanejší ako napríklad pred tromi rokmi,“ zdôraznil Žoldák.

Priemerná cena voľných bytov na trhu bratislavských novostavieb podľa Ondroviča už dlhodobo vykazuje rastúci trend, začiatkom 4. štvrťroka sa pohybovala na úrovni 1874 eur za štvorcový meter bez dane z pridanej hodnoty (DPH). „Pri ročnom spätnom pohľade tak došlo k nárastu priemernej ceny voľných bytov o 2,7 %,“ vyčíslil.

Riaditeľka realitnej kancelárie BOND Reality Daniela Danihel Rážová poukázala na to, že sa spomalil predaj trojizbových bytov, z čoho usudzuje, že ceny dosiahli hranicu, nad ktorú už kupujúci nie sú ochotní alebo schopní ísť.

„Keďže ceny nehnuteľností narástli oveľa rýchlejšie a výraznejšie, ako rastú platy, nožnice medzi cenami nehnuteľností a finančnými možnosťami klientov sa opäť výrazne otvárajú a ceny začali narastať až nezdravo rýchlo,“ opísala.

Aj neochota bánk financovať úvery do 100 % kúpnej ceny je podľa nej náznakom, že ceny nehnuteľností na trhu začínajú dosahovať hranice tesne pred prasknutím realitnej bubliny.

Prečítajte si aj: Panorama City, Zuckermandel, Rezidencie Pri Mýte, Blumental. Viete, koľko stoja byty v týchto rezidenčných projektoch?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM