Rôzne

Dopravný podnik testuje farby. Cestujúcim majú pomôcť v lepšej orientácii

Cestujúci sa po novom budú môcť orientovať nielen podľa čísiel liniek, ale aj podľa ich farieb.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik testuje farby. Cestujúcim majú pomôcť v lepšej orientácii
7
Galéria
Zdroj: DPB, a. s.

Dopravný podnik Bratislava, a. s. (DPB) v týchto dňoch testuje na linke H a na linke č. 61 nový autobus typu SOR NS 18. V dňoch od 15. mája do 10. júna sa v ňom môžete voziť zadarmo.

Farebný LED displej

Zároveň toto vozidlo testuje farebný LED displej, ktorý slúži na zobrazenie linky a cieľa cesty z vonkajšej strany vozidla. Linka je označená rovnakou farbou, ako je linka zobrazená v cestovnom poriadku a v schéme liniek MHD. Cestujúcim má toto farebné označenie pomôcť v lepšej orientácii.

„Na tomto testovacom vozidle si overujeme čitateľnosť takto označených liniek, rôzne veľkosti písma, odtiene farieb, rozdiely v čitateľnosti cez deň a v noci. V prípade pozitívnych výsledkov budeme v budúcnosti obstarávať vozidlá, ktoré už budú vybavené takýmito plnofarebnými displejmi,“ avizuje DPB.

Podobný systém je známy najmä z metra, no používa sa aj v mnohých mestách aj na iných linkách MHD, najmä vo Francúzsku, Belgicku, či Švajčiarsku. Na Slovensku tento systém označovania liniek MHD farbami funguje zatiaľ len v informáciách na zastávkach v Košiciach a Púchove.

Autobus typu SOR NS 18
7
Galéria
Zdroj: DPB, a. s.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM