Samospráva

Dopravný podnik nakupovať nové autobusy zatiaľ nebude

Viaceré autobusy dopravného podniku, ktorými sa denne presúvame do práce, sú staré a nevyhovujúce. Tento stav by mal zmeniť nákup nových autobusov.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik nakupovať nové autobusy zatiaľ nebude
Zdroj: TASR

Dopravný podnik v súčasnosti prevádzkuje 457 vozidiel, do dennej prevádzky vypravuje okolo tristo kusov. 103 autobusov navrhujeme Dopravný podnik vyradiť, nakoľko najstaršie sú 23-ročné a nespĺňajú požiadavky na dostatočné zabezpečenie kvality a komfortu pri cestovaní. Po Bratislave jazdí 37 takýchto autobusov.

Komfortné cestovanie

Do vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) by mohlo pribudnúť 88 nových autobusov. Tie majú nahradiť staré, ktoré nespĺňajú požiadavky občanov na dostatočné zabezpečenie kvality a komfortu pri cestovaní, nie sú nízkopodlažné a nemajú klimatizáciu.

Nákup 88 kusov autobusov predstavuje dvojročnú obnovu vozidlového parku dopravného podniku.

Viacerí poslanci boli už v úvode zastupiteľstva (16. 11.) za preloženie Návrhu nákupu a financovania 88 ks autobusov na decembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva. Radoslav Olekšák z Komisie dopravy a informačných systémov by vzhľadom na výluku radiál uprednostnil nákup nie 10– a 12– metrových autobusov, ale 18-metrových. S tým ale nesúhlasia zástupcovia menších mestských častí, ktorí potrebujú aj autobusy s menšou kapacitou.

Ako poznamenal Peter Hanulík, poslanec za Dúbravku, do výberovej komisie by mali byť prizvaní aj zástupcovia mestských častí, ktorí najlepšie vedia, čo potrebujú.

Po predložení procedurálneho návrhu, po ktorom z 35 prítomných poslancov 19 hlasovalo za prerušenie bodu. K návrhu sa poslanci vrátia na zasadnutí mestského zastupiteľstva 8. decembra.

Zdroj: TASR

Nákup autobusov

„Nákup 88 autobusov kryje dvojročnú potrebu pravidelnej obmeny staršieho vozidlového parku. V roku 2016 sa zatiaľ žiadny nákup nerealizoval,“ uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

DPB chce nákup autobusov financovať prostredníctvom dlhodobého úveru vo výške 24 miliónov eur. Zaobstarať plánuje približne 30 autobusov dĺžky 18 metrov, 28 autobusov dĺžky 12 metrov, 24 autobusov dĺžky 10,5 metra a asi šesť autobusov dĺžky do deviatich metrov. Z vozového parku podniku sa má naopak vyradiť 103 vozidiel, ktoré sú už technologicky zastarané.

103 vs. 88

Predseda mestskej dopravnej komisie Jozef Uhler upozornil na to, že po vyradení 103 autobusov môže byť nákup 88 kusov nových nepostačujúci, najmä pri výlukách električiek počas plánovaných rekonštrukcií električkových tratí. „Väčší počet vozidiel budeme potrebovať aj v prípade zavedenia parkovacej politiky na jeseň budúceho roka, kedy budeme potrebovať ponúknuť ľuďom dostatočnú kapacitu MHD,“ priblížil.

Zástupcovia občianskej iniciatívy Lepšia doprava upozornili na to, že pri plánovej obnove vozového parku DPB je poddimenzovaný počet kĺbových vozidiel. „Navrhovaných 30 vozidiel, ktoré má dopravný podnik kúpiť, nestačí nahradiť ani všetky vozidlá typu Karosa, ktorých je 37 a DPB ich plánuje vyradiť, pretože majú 20 – 25 rokov,“ vysvetlil Martin Fundárek z iniciatívy.

Ako dodal, už v súčasnosti je kapacita kĺbových vozidiel nedostatočná. „Sú nahrádzané kratšími vozidlami, do ktorých sa cestujúci nezmestia,“ poznamenal.

Autobus MHD
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM