Ľuba Lesná Samospráva

Dopravný podnik vraj stráda na darcoch krvi a protifašistických bojovníkoch. Viceprimátor Budaj pochybuje

Dopravný podnik Bratislavy (DPB) tvrdí, že za prvý polrok tohto roku zaznamenal rekordných 600 000 eur výpadok v tržbách a žiada dotáciu od mesta. Viceprimátor Budaj ich argumenty podrobil ostrej kritike.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik vraj stráda na darcoch krvi a protifašistických bojovníkoch. Viceprimátor Budaj pochybuje
Zdroj: Dnes24.sk

DPB tvrdí, že ho spôsobilo zavedenie bezplatného cestovania v bratislavskej MHD aj pre iné skupiny obyvateľov, ako sú seniori a zdravotne ťažko postihnutí. Od mesta si DPB chce vypýtať kompenzáciu za tento výpadok.

Poslanci mestského zastupiteľstva totiž v decembri 2013 schválili, že na bezplatnú MHD budú mať okrem zdravotne hendikepovaných občanov nárok aj darcovia krvi s minimálne zlatou Jánskeho plaketou, ktorí majú trvalý pobyt v Bratislave. Takisto môžu cestovať zadarmo aj účastníci protifašistického a protikomunistického odboja a tiež ich najbližší rodinní príslušníci. V tomto prípade nie je podmienkou trvalý pobyt v Bratislave, stačí mať trvalý pobyt kdekoľvek na Slovensku.

„Od začiatku januára do 31. júla požiadalo DPB o vydanie bezplatného lístka, ktorý platí na obdobie jedného roka, 2291 ľudí z týchto troch skupín, pričom najviac (1033) bolo darcov krvi,“ uviedla vedúca oddelenia marketingu a komunikácie DPB Zuzana Vachová pre TASR.

Viceprimátor Bratislavy Ján Budaj trvá na tom, že rozhodnutie mestského zastupiteľstva o bezplatnom cestovaní bývalých politických väzňov a príslušníkov protifašistického odboja bolo správne. „Ukázali sme, že aj v samosprávnej politike si vážime základné hodnoty republiky, ktorej sme hlavným mestom,“ podčiarkol Budaj pre portál Bratislava 24.sk.

Ostrá kritika viceprimátora

Zároveň ostro kritizuje vyjadrenie Dopravného podniku (DP) o zľavách na cestovnom, ktoré priniesli slovenské média. Podľa Budaja DP zvolil nevhodnú formu riešenia svojich ekonomických tém. „Ide o vyslovene odborné a ekonomické otázky, postup DP ale pripomína mediálny nátlak,“ povedal pre náš portál.

Navyše podľa neho vyjadrenie je chybné aj z vecného aj z formálneho hľadiska, pretože zverejnený výpočet strát nemá žiaden reálny podklad.

„Výpočet ráta s extrémnym stavom, ako keby bývalí povstalci, alebo politickí väzni brázdili našu MHD dennodenne. Ale v prípade príslušníkov odboja proti fašizmu aj v prípade politických väzňov ide prevažne o dôchodcov a starších ľudí, ktorí MHD využívajú zriedkavo a výlučne mimo dopravnej špičky,“ zdôraznil Budaj.

Špekulatívne odhady

Budaj podčiarkol, že odhady DPB sú iba špekulatívne, keďže zatiaľ nejestvuje evidencia občanov, cestujúcich na rôzne druhy preukazov.

Na záver dodal, že držitelia vyznamenaní za darcovstvo krvi si zaslúžia bezplatné preukazy na MHD. Darcovia krvi totiž podľa DP tvoria polovicu občanov, ktorí bezplatné preukazy dostali. Navyše čosi podobné pomáha podnecovať bezplatné darcovstvo krvi. Preto by malo mať na ňom záujem predovšetkým Ministerstvo zdravotníctva SR. „Jeho zdravotnícke zariadenia darovanú krv využívajú a aj ekonomicky zhodnocujú,“ doplnil Budaj.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM