Správy

Domovy sociálnych služieb čaká transformácia. Kraj chce priviesť ľudí s postihnutím naspäť do spoločnosti

Cieľom je vytvorenie a rozšírenie siete komunitných služieb, ktoré vytvárajú podmienky pre dôstojný život prijímateľov sociálnych služieb v prirodzenom sociálnom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Domovy sociálnych služieb čaká transformácia. Kraj chce priviesť ľudí s postihnutím naspäť do spoločnosti
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Zástupcovia bratislavskej župy navštívili dve zariadenia sociálnych služieb v bratislavskej Rači a v Modre, ktoré prechádzajú procesom transformácie a deinštituciona­lizácie sociálnych služieb na Slovensku.

„Chceme získať pre podporu vlastné poslankyne a poslancov, aby uverili, že to je vyššia kvalita poskytovania sociálnych služieb. Samozrejme, chceme na svoju stranu získať aj príslušnú verejnosť. Bohužiaľ sa stávali prípady, keď už takýto proces bežal, najmä v menších obciach, ľudia povedali, že našich klientov v obci nechcú. Príkladom je pre nás Bezpečný ženský domov, na ktorý sa tiež ľudia najprv pozerali cez prsty a teraz nám chodia z každej strany pozitívne ohlasy a pýtajú sa, kedy bude aj v iných mestách. Chceme sa teda aj teraz zastať slabších. Ale nie v uzavretom priestore, ale priamo medzi ľuďmi v otvorenom priestore. O tom je celý tento proces pod názvom deinštituciona­lizácia. Inak povedané, privedenie ľudí späť do spoločnosti s našou podporou, aby mohli viesť kvalitný život,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Prečítajte si aj: ROZHOVOR: Sú inšpiratívni a na nič sa nehrajú. Predsa sa nie vždy stretnú s ľudským pochopením

DSS v Modre a v Rači

V rámci programu navštívili zástupcovia župy dve zariadenia sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK – Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Rača (dve pracoviská) a Domov sociálnych služieb a zariadenie podporovaného bývania Merema v Modre (dve pracoviská).

Obe zariadenia sa stali súčasťou procesu transformácie a deinštituciona­lizácie sociálnych služieb na Slovensku, ktorého cieľom je začlenenie ľudí so zdravotným znevýhodneným do komunity, vytvorenie domáceho prostredia, rozvíjanie a rešpektovanie ich individuálnych potrieb, ako aj citového života a umožnenie nadväzovania priateľských medziľudských vzťahov v prirodzenom sociálnom prostredí.

Takýto prístup podporuje samostatnosť a ich integráciu do bežnej komunity tým, že ku každému prijímateľovi sociálnej služby pristupuje ako k plnohodnotnému jedincovi, ktorý má vlastné potreby, preferencie, silné a slabé stránky. Zmena v prístupe k poskytovaniu sociálnej služby poskytne človeku so zdravotným znevýhodnením viac súkromia a možnosť voľby.

Prijímateľ sociálnej služby sa bude môcť, s podporou a pomocou pracovníkov, v rámci svojich možností starať o svoju domácnosť a tráviť voľný čas podľa svojich predstáv.

Prečítajte si aj: Kaviareň Lepšosvetko je oázou medzi petržalskými panelákmi

Zlepšenie kvality života

„Osobne som veľmi rada, že naši poslanci aj celé vedenie župy sa postavilo za tento proces a podporuje ho od začiatku. Nám ide o to, aby sme našim klientom, ktorých máme v našich zariadeniach, zlepšili ich kvalitu života, aby sme ich začlenili do spoločenského života, do sociálneho prostredia, aby sme im pomohli vytvoriť prostredie, ktoré sa čo najviac podobá prirodzenému rodinnému prostrediu,“ zhrnula podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja Gabriella Németh, ktorá na župe zodpovedá práve za oblasť sociálnych vecí.

„Človek, ktorý nie je priamo, či už rodinne alebo pracovne, zapojený do procesu nutnosti riešiť v živote takéto okolnosti, ten si ani neuvedomuje všetky zákulisné kroky. Myslím si, že do tohto procesu treba ísť. Je to naozaj posunutie kvalitatívne vyššie, v ľuďoch tak nájdeme rezervy a môžeme ich integrovať,“ podporila proces transformácie a deinštituciona­lizácie poslankyňa zastupiteľstva BSK Anna Zemanová.

Zmeny v budúcom roku

Do projektu, podporeného z Integrovaného regionálneho operačného programu 2014 – 2020, sú zapojené tie najväčšie domovy sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. So samotnými stavebnými úpravami by mala župa začať v prvom kvartáli 2017.

"Celkovo hovoríme o preinvestovaní viac ako 4 miliónov eur do našich zariadení. Spolufinancovanie BSK je 5%, 10% zo štátu a 85 % zo zdrojov IROP. Z každého toho projektu sa budeme uchádzať v dvoch várkach o dva projekty. V prvom projekte bude objekt Strelková plus dvojdom na Račianskej a druhý projekt bude v podobe nájdenia podporovaného bývania Meremy,” objasnila systém financovania riaditeľka Odboru stratégie územného rozvoja a riadenia projektov BSK Barbora Lukáčová.

V minulosti bola inštitucionálna starostlivosť považovaná za najlepší a adekvátny spôsob starostlivosti o ľudí s rôznymi potrebami podpory.

Rôzne medzinárodné štúdie jasne dokázali, že inštitucionálna starostlivosť vykazuje horšie výsledky z hľadiska kvality života v porovnaní so službami poskytovanými v komunite (v domácnostiach a v bytoch v bežnom prostredí). Inštitucionálna starostlivosť sa často stáva celoživotným sociálnym vylúčením a segregáciou, nakoľko vytvára pevné, hierarchizované štruktúry a vedie klientov k tomu, aby dodržiavali stanovenú rutinu bez ohľadu na ich záujmy a potreby.

„Veľmi dôležité je začať už od malička. Našim jedným z hlavným cieľov je aj podporovať služby včasnej intervencie, práve pre rodičov, ktorým sa narodilo dieťatko so zdravotným postihnutím alebo s rizikovým vývojom. Bratislavský samosprávny kraj v rámci komunitných služieb podporuje aj služby včasnej intervencie a v tomto prípade máme v bratislavskom kraji prvé centrum včasnej intervencie pre deti od 0 do 7 rokov,“ dodala na záver riaditeľka Odboru sociálnych vecí BSK Michaela Šopová.

Prečítajte si aj: Spoznajte Bratislavu a jej okolie. Unikátne miesta vám pomôže nájsť nová mobilná aplikácia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM