Rôzne

Dočkajú sa Bratislavčania lesov bez ťažby dreva?

Pracovná skupina, ktorá pracuje na návrhu zonácie lesoparku a príprave materiálov na vyhlásenie časti územia za „národný park“, navrhuje obnoviť tzv. Veľký bratislavský lesopark.

Ilustračný obrázok k článku Dočkajú sa Bratislavčania lesov bez ťažby dreva?
3
Galéria
Zdroj: Iniciatíva Naše Karpaty

Mestské lesy v Bratislave sa v tomto roku dočkali modernej Koncepcie rozvoja, ktorá vznikla aj na základe zapojenia verejnosti. Z ankety, ale aj z diskusií s rôznymi záujmovými skupinami vyplynulo, že návštevníci lesoparku citlivo vnímajú najmä rušivú ťažbu dreva a želajú si zóny bez ťažby dreva, bez developerských projektov a motorových vozdiel.

Národný park

Minulý štvrtok sa opäť stretla pracovná skupina pod vedením architekta Petra Žalmana, ktorá pracuje na návrhu zonácie mestského lesoparku a príprave materiálov na vyhlásenie časti územia za „národný park“.

„Zonácia je pre bratislavské lesy efektívnym koncepčným riešením. Prináša jasné pravidlá pre maximálne citlivý rozvoj rekreačných miest a lepšiu ochranu prírody pri úplnom zachovaní voľného pohybu osôb. Prísnejšie pravidlá budú platiť najmä ťažbe dreva,“ uviedol Jakub Mrva z Iniciatívy Naše Karpaty.

Návrh odbornej skupiny rozdeľuje územie do troch zón. Prvá je „Zóna intenzívnej rekreácie“, kam spadajú najobľúbenejšie a najviac navštevované miesta ako Partizánska lúka, Kamzík, Horáreň Krasnňany či Kačín, ktoré možno ďalej citlivo rozvíjať. Ťažba dreva by sa v mestských lesoch mala postupne stať už len doplnkovou funkciou na menej ako polovici územia mestských lesov. Zonácia ráta s vytvorením rozsiahleho územia bez ťažby dreva. Reaguje tak na výrazný záujem verejnosti o rekráciu a šport v nerušenom prírodnom prostredí.

Autentická príroda

„V zóne pokoja bude mať prednosť autentická príroda. Vylúčená bude stavebná činnosť, ťažba dreva aj pohyb motorových vozidiel, ktoré sú pre návštevníkov rušivé. Naďalej sa však budú udržiavať turistické a cyklistické trasy. Hlavné mesto tak podporí rekreáciu a ochranu prírody a vytvorí rozsiahle územie bez rušivej ťažby dreva a s voľným pohybom osôb, ako je tomu doteraz,“ doplnil Mrva.

Zatiaľ čo manažment mestských lesov postupne smeruje k maximálnej podpore rekreácie v súlade s ochranou prírody, v ostatných prímestských lesoch v okolí Bratislavy je situácia rozdielna.

Poklad mesta

„Veľký problém je stále na Devínskej Kobyle, kde hospodári štát prostredníctvom Lesov SR. Úroveň a spôsob ťažby na tomto území nezohľadňuje dostatočne jeho rekreačný potenciál ale ani potrebu ochrany prírody masívu Devínskej Kobyly. Podobne je problém pri prameňoch Vydrice, kde okrem štátu hospodári aj mesto Svätý Jur. Verejnosť ale nerozlišuje, či sa nachádza v štátnych lesoch alebo v tých mestských. Chce si užívať rovnaký rekreačný štandard a rovnako citlivý prístup k lesom v celom širšom okolí hlavného mesta,“ uviedol Jaromír Šíbl, ochranár a člen pracovnej skupiny.

Pracovná skupina preto navrhuje rozšíriť rekreačné lesy aj o tieto územia a obnoviť tzv. Veľký bratislavský lesopark.

„Podarilo sa nám vyčleniť v ďalšom rozpočte peniaze na pokračovanie v začatej úspešnej práci a vysvetliť poslancom, aký poklad v podobe Karpát máme na území mesta. Výsledkom tejto etapy by malo byť detailnejšie rozpracovanie a schválenie zonácie, definitívne vyriešenie dopravy v území a spodrobnenie, prípadne budovanie kúpeľného charakteru lokalít, ktoré sú na to zonáciou určené. Ambíciou pracovnej skupiny, je spolu s Mestskými lesmi, magistrátom a Vládou SR pripraviť podklady pre vyhlásenie časti lesov v dotyku s Bratislavou za národný park. Bude to veľký krok k tomu, aby sa Bratislava dostala definitívne na mapu ekologicky zmýšľajúcich miest,“ dodal Branislav Kaliský, poslanec MsZ za Ružinov a člen pracovnej skupiny.

Bratislava24.sk informovala Iniciatíva Naše Karpaty, občianske združenie.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM