Eva Sládková Rôzne Správy

Dobrovoľníci pomáhajú v osade pri Bratislave. Rozdávajú tam hygienické potreby

Nezisková organizácia Človek v ohrození spolu s dobrovoľníkmi pomáha sociálne vylúčenej komunite ľudí v Plaveckom Štvrtku.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci pomáhajú v osade pri Bratislave. Rozdávajú tam hygienické potreby
Zdroj: Človek v ohrození

V osade na kraji obce na Záhorí žije v zlých podmienkach okolo tisícky ľudí. Nezisková organizácia Človek v ohrození tam zriadila komunitné centrum a aj v normálnych časoch sa tam venuje sociálnemu, pracovnému a finančnému poradenstvu, ale tiež vzdelávaniu detí.

Hygiena

Aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu je mimoriadne dôležitá hygiena. V marginalizovanej komunite nie je jednoduché zabezpečiť ju aj preto, že mnohí tamojší obyvatelia sú naozaj veľmi chudobní a nemajú si za čo kúpiť hygienické potreby.

„V našom komunitnom centre v Plaveckom Štvrtku sa v poslednom čase venujeme aj zabezpečovaniu hygienických a dezinfekčných potrieb pre marginalizovanú komunitu. Prostredníctvom Človeka v ohrození sme zaobstarali 145 ks balíčkov, ktoré už tento týždeň poputujú do jednotlivých domácností a poslúžia ľuďom na udržanie priaznivého vývoja v rámci prevencie pred COVID 19. Veríme, že prispejeme k tomuto výbornému trendu a vírus sa uberie kade ľahšie,“ povedala Lenka Zápotocká z organizácie Človek v ohrození.

Vzdelávanie detí

Mnohé slovenské deti sa dnes učia online. Väčšina rodín nemá problém zabezpečiť im internet, počítač, smartfone alebo tablet. Vo vylúčenej komunite to až také samozrejmé nie je. Aj preto sa pracovníci Komunitného centra, ktoré patrí pod Človeka v ohrození, snažia deťom pomôcť.

"Skupinové aktivity, ktoré tam bežne mávame, sme, samozrejme, museli pre pandémiu zrušiť. Pripravili sme teda pre deti aspoň balíčky so zábavno-vzdelávacími zošitmi, písacími potrebami, snažíme sa ich motivovať k vzdelávaniu rôznymi hrami a odmenami. Sme tiež takým prepojením medzi rodinou a tamojšou školou,“ dodáva Lenka Zápotocká.

Konflikt

Bohužiaľ, osada na okraji Plaveckého Štvrtku je neslávne známa konfliktmi. Sú tam dva rozvadené rody, na ktoré musí dohliadať polícia. „Uvedenej lokalite venujeme zvýšenú pozornosť. V rámci služobnej činnosti je na danom mieste viacerými hliadkami zabezpečovaný pravidelný nepretržitý výkon služby,“ informuje Polícia Slovenskej republiky.

Človek v ohrození našťastie dokáže komunikovať s ľuďmi z oboch táborov a pomáha všetkým ľuďom rovnako a to nielen v časoch pandémia.

„Aktuálne rozbiehame mentoring pre deti, ktoré od septembra nastupujú na strednú školu. Naši dobrovoľníci ich budú motivovať, aby sa vzdelávali a pomáhať im riešiť prípadné problémy,“ uzatvára Lenka Zápotocká.

Pomoc Plaveckému Štvrtku
5
Galéria
Zdroj: Človek v ohrození
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM